15 Haziran 2010 Salı

Grup G: Brezilya 2 - 1 Kuzey Kore


Beklediğimden çok daha keyifli bir maç izledik. Kuzey Kore gibi bir takımı keşfettik. Hakikaten bitti diye çok üzülüyorum şu an.

Kuzey Kore'den bahsedelim;

Adamlar bir örnek gibi. Hepsi hızlı, hepsi çevik, hepsi son derece hırslı ve hepsi aynı boyda. Çok acayip bir takım hakikaten. Turnuvaya katılan bir çok takımdan daha akılları başında, daha disiplinli, daha tekniğe dayalı bir oyun oynuyorlar. Topu kapıp 2 pasla da hücuma çıkabiliyorlar, 9-10 pas yapıp set hücumuna da geçebiliyorlar. Eğer G grubu gibi hakikaten çok zor bir grupta olmasalar gruptan çıkabilecek kadar iyiler.

Maça Kuzey Kore 5-3-1-1 gibi bir dizilişle başladı. En uçta oynayan, blogdaki incelemede de bahsettiğimiz Jong çok garip bir adam. Bugün heyecanına yenik düştü. Pek becerikli değildi fakat müthiş bir şut kabiliyeti var. Bunun dışında çok da güzel oyunu okuyor. Fiziksel dezavantajına rağmen topu tutup, sağa sola attığı paslar derstir tek forvetim diye gezinenlere. Kesinlikle ve kesinlikle Avrupa'da çok rahat oynar bu adam. Ben anlamıyorum arkadaş; Adam bir baş kısa stoperlerden, takır takır hava topu aldı, asist yaptı. Çok acayipti. Dediğim gibi heyecanını yensin gol bekliyorum bu turnuvada ondan. Portekiz'in canını yakar gibime geliyor.

Kuzey Kore'nin solbeki de muhteşemdi. İsimler şimdi aklımda değil. Fakat harika bir hücumcu olduğunu söylemek lazım. Maç boyu oradan rahatsız edip durdu Brezilya'yı. Maicon maçın adamı olmasına rağmen üstelik. Öte yandan harika bir alan ve adam savunması yapıyor Kuzey Kore. Top 3. bölgedeyken adam savunmasına geçiyorlar hemen. Müthiş paylaşıyorlar rakip oyuncuları. Top ortasahaya doğru açılmışken Jong'da topun arkasına geçiyor ve alan savunmasını devreye sokuyorlar.

Hakikaten araştırılması gereken bir takım Kore. Teknik direktörleri çok iyi, haddini çok bilen ve direkt olarak avantajları üzerine oynayabilen bir takım yaratmış. Bu gayet kısa ve çelimsiz gözüken takımın oyuncularının Lucio'larla, Melo'larla, Gilberto'larla başetmesi hakikaten çok şaşırtıcı. Ayrıca çok da çevikler. Her pozisyonda Brezilyalı oyunculardan bir saniye daha erken hareket edip, bozuyorlar oyuncuları. Kalecileri hatalı bir gol de yese bana göre pozisyon almayı bilen bir kaleci. Bir çok top üstüne gelmiş gibi gözüktü fakat kesinlikle bilinçli şekilde pozisyon aldığı da vardı.

Brezilya'ya baktığımızda Dunga'nın klasik oyununu gördük. Zaten takım hiç değişmiyor. Belki 1-2 kişi o kadar. Kulüp takımı havasında milli takımı yönetmenin avantajlarından iyi yararlanıyor Dunga. Bir kere arkadaşlık çok iyi. Gol sevinçlerinden, oyuncuların çıktıktan sonraki hareketlerine kadar belli ediyor kendini.

İkincisi takım gözü kapalı pas yapabiliyor. Bu maç tabii ki ölçü değil. Kuzey Kore'nin iyi oyunu kadar Brezilya'nın biraz hazırlık maçı havasında oynaması da etkiliydi bu kötü gözüken oyuna fakat ben grubun diğer maçlarında, Brezilya'nın dişini fazlasıyla göstereceğine eminim. Bizim Elano için güzel bir başlangıç oldu bu arada. 1 gol 1 asist ile maçı tamamladı. Dediğim gibi ölçü değil. Fakat böyle bir başlangıç yapmak Elano'ya moral verecektir.

Kuzey Kore ise sanırım bir çok kişinin sempati duyduğu bir takım olmuştur bugün sahaya koyduğu karakterli ve gururlu oyunla.

Kesinlikle izlediğim en bilinçli takımdı. Çok acayipti çok. Gönül isterdi ki "Ölüm Grubu" değil de başka bir grupta yer alsalardı.

3 yorum:

Sonbahar Vurgunu dedi ki...

Nerede o eski Brezilya dedirten bir maç oldu gerçekten. Aslında o eski Brezilya yok ortada ama o eski futbol anlayışı da yok.

Elano'nun coşması hem güzel hem ilginçti. Bu performansı Galatasaray'da da gösterse hiç fena olmaz :)

İğne deliğinden atılırcasına o ilk gol ise gayet güzeldi.

Kuzey Kore takımı ise pek çok kişinin aklındaki önyargıyı kırar gibi oldu bence. İçine kapanık ve antipatik Kuzey Kore'nin yerini, daha sempatik bir imaj aldı.

Plaseyi Hanri Gibi Vuruyorum dedi ki...

Aslına bakılırsa Elano'nun pek coştuğu söylenemez. Galatasaray'daki performansı gibiydi bana göre oyunu. Fakat skoru değiştirdi. Bu iyi bir şey.

Yazıda yazdığım gibi Brezilya'yı bu maçla tartmak yanlış olur. Bana göre gelmiş, geçmiş en dengeli Brezilya var bu turnuvada. Hem topla oynayabilen hem de müthiş savunma yapabilen bir takım oldu Brezilya. Dunga'yı bu yüzden gayet başarılı buluyorum kendi adıma.

Kuzey Kore ise dediğiniz gibi müthiş bir sempati topladı. Siyaset vs. bilemem. Ama futbolla ön yargıları, kötü düşünceleri silebilirsiniz. Bugün K. Kore sağa sola tekme de atabilirdi. Fakat oldukça karakterli ve başarılı bir oyun oynamaya çalıştı. Öyle ki maça çıkarken heyecandan ağlayan adamları bile vardı.

Sporu sevenden zarar gelmez. Kuzey Kore'ye oyunun diğer yönünü gösterdikleri için teşekkür etmek lazım.

Tamer dedi ki...

Kuzey Kore, Dünya Kupası maçlarına Kore'de antrenman veya stad olmadığı için spor salonunda hazırlanmışlar.

Bu da ek bir not olsun :)