1 Haziran 2010 Salı

Oktay Mahmuti Galatasaray'da!


Müthiş bir basketbol bilgim yoktur. Tekniği, taktiğini pek bilmem. Oynamayı severim, izlemeyi de severim. Bu yüzden Basketbol şubemizin bu hamlesine sportif olarak pek yorum yapamıyorum. Yani nasıl oynarız, nasıl hücum setlerimiz olur vs. hiç bulaşmıyorum. Şimdiye kadar çoktan saçmalamış olduysam kusuruma bakmayın.

Oktay Mahmuti sevdiğim bir hocadır. Bunu belirteyim. Öte yandan Cem Akdağ bu sene harikulade bir performans sergilemişti. Yarattığı takıma hepimiz hayrandık. O takımın seneye çok iyi işler yapacağını düşünüyordum fakat bu hamle direkt şampiyonluğa oynayacağımızı gösteriyor. Rancik'in takımda tutulmasından sonra böyle bir hamle bunu gösteriyor. Evren Büker de tutulsaydı iyi olacaktı fakat görünen o ki daha kaliteli bir isim getirilebilir.

Fakat Cem Akdağ'ın yaptıklarını düşününce de içim burulmuyor değil. Ne diyelim hayırlı olsun.

Bu arada Oktay Mahmuti ile söyleşi bugün 17.00'da GS TV'de.


Bilgi: Oktay Mahmuti

Makedonya Cumhuriyeti’nin başkenti Üsküp’te 6 Mart 1968 günü dünyaya gelen Oktay Mahmuti, antrenörlük kariyerinin büyük bir bölümünü Efes Pilsen takımında geçirdi. Eczacıbaşı’nın altyapı kategorilerinde çalıştıktan sonra 1992-93 sezonunda Efes Pilsen’e yardımcı antrenör olarak gelen Mahmuti, 1999 yılına dek Aydın Örs’ün yardımcılığı görevini üstlendi. Kasım 1999’da ise kısa süre baş antrenör olarak sahaya çıktı. Aydın Örs ile beraber geçen dönemde Efes Pilsen ile Avrupa Kulüpler Kupası’nda bir defa yarı final (1995) gören başarılı antrenör, Avrupa Ligi’nde de üç kez (1997-98-99) çeyrek final aşamasına geldi. Mahmuti, ayrıca 1996 senesinde Koraç Kupası’nda mutlu sona ulaşan Efes Pilsen’in teknik heyetinde yer alan isimlerden biriydi.

1999-2000 sezonunda Ergin Ataman’ın yardımcılığını yapan Oktay Mahmuti’nin Efes Pilsen’deki baş antrenörlük kariyeri, 2000-01 sezonunda başladı. O sezon Suproleague’de mücadele eden Efes Pilsen, ilk turda Maccabi Tel-Aviv’in ardından ikinci sırayı elde ettikten sonra Rytas Vilnius ve KK Split takımlarını eleyerek Dörtlü Final’e kaldı. Ancak Efes Pilsen, Yarı Final’de Panathinaikos’a 74-66 mağlup oldu. Ve üçüncülük-dördüncülük maçında CSKA Moskova’yı 91-85 yenerek Avrupa Üçüncüsü olmayı bildi. Oktay Mahmuti’nin başarılı kariyeri, devam eden sezonlarda da sürdü. Efes Pilsen’de üst üste dört sezon (2001-02, 2002-03, 2003-04, 2004-05) lig şampiyonu olan Mahmuti, 2001, 2002, 2006 ve 2007 yıllarında da Türkiye Kupası’nı kazanan ekibin başında yer aldı.

Efes Pilsen ile 2006-07 sezonu sonunda yolları ayrılan antrenör, Kasım 2007’de İtalya’nın Benetton Treviso takımına transfer oldu. İtalyan takımı ile ilk yılında 13 galibiyet alan Mahmuti, kendisinden önceki kötü derece nedeniyle Benetton’u playoff aşamasına taşıyamadı. 2007-08 sezonunda ULEB Cup’ta mücadele eden İtalya temsilcisi, grubunu lider tamamlamasına karşın bir üst turda Sırbistan takımı Kızılyıldız’a elenmekten kurtulamadı. Oktay Mahmuti’nin ikinci sezonu ise oldukça başarılı geçti. Benetton, Mahmuti ile birlikte normal sezonda oynadığı 30 maçın 18’ini kazanarak ligi Montepaschi Siena, Lottomatica Roma ve BancaTercas Teramo’nun ardından üçüncü sırada bitirdi. Mahmuti de Eurocup’taki başarılı performansı sonucunda ‘’Yılın Antrenörü’’ seçilmeyi başardı. Torino’daki Sekizli Final öncesinde ödülünü alan Mahmuti’nin takımı, daha sonra turnuvanın şampiyonu olacak Lietuvas Rytas’a 85-79 yenilerek Dörtlü Final’e çıkamadı.

Galatasaray Cafe Crown’un geçtiğimiz günlerde iki yıllık sözleşme yenilediği Radoslav Rancik, 2008-09 sezonunu Oktay Mahmuti ile Benetton’da geçirmişti.

Kaynak: Galatasaray.org


Ufak bir söyleşisi için;

Mahmuti: ''Hedefimiz Gelenek Sahibi Olmak''

Galatasaray Cafe Crown’un yeni antrenörü Oktay Mahmuti, ilk olarak Galatasaray TV ve Galatasaray.org’a açıklamalarda bulundu.

Mahmuti, ana hedeflerinin günü kurtarmak değil, uygun bir program elde etmek ve Galatasaray Cafe Crown’u kimlik, gelenek sahibi bir takım hâline getirmek olduğunu söyledi.

Galatasaray Spor Kulübü yöneticileri ile birkaç görüşmenin ardından ortak bir fikre sahip olduklarını belirten başarılı antrenör, ‘’Bir yapılanma sürecindeyiz. Şu an net olarak hedef söylememiz mümkün değil. Ancak hoş basketbol oynayan ve sürekli mücadele eden bir takım olmak istiyoruz’’ dedi.

Oktay Mahmuti, yabancı oyuncu tercihi konusunda ayrım yapamayacağını anlatarak, ‘’Sonuçta bir kimyadan bahsediyoruz. Bu kimyayı, sinerjiyi nasıl üst seviyelere getirebiliriz, onların çalışmasını yapacağız. Sahaya çıkan her oyuncu, Galatasaray formasını taşıyacak. Ve Galatasaray’ı temsil edecek. Biz de bu bilince sahip oyuncularla beraber olacağız’’ şeklinde konuştu.

Galatasaray Cafe Crown’un geçtiğimiz günlerde kontratını iki yıl daha uzattığı Radoslav Rancik ile 2008-09 sezonunda Benetton’da iken beraber çalışan Mahmuti, Slovak oyuncu için şunları söyledi: ‘’Rado, o sezon bazı talihsizlikler yaşadı. Çok mücadele eden iyi bir takım oyuncusuydu. Ancak sakatlıklar onu biraz yordu. Galatasaray’a geldikten sonra oldukça başarılı sezon geçirdi. Ve bana verdiğim tavsiyeler için teşekkür etti. Hem basketbol, hem de İstanbul’daki yaşam anlamında keyifli bir yıldı oldu onun için.’’

Oktay Mahmuti, Galatasaray Cafe Crown’ın 2008-09 sezonundaki performansı hakkında, ‘’Cem Akdağ ve ekibi takıma iyi basketbol oynattı –ki o dönemki durumun pozitif olmadığını hepimiz biliyorduk. Ancak bir takım kenetlenmesiyle iyi yerlere gelindi’’ yorumunu yaptı.

Antrenörlük kariyerinin büyük bölümünde Aydın Örs ve Ergin Ataman ile beraber çalışan Mahmuti, ‘’Sadece meslektaşlarım değil, arkadaşlarım, abilerim. Dolayısıyla onlara biraz farklı bir gözle bakıyor olabilirim. Onlar, hep benim için önemli isimler oldular. Ve öyle de kalacaklardır’’ sözlerini kullandıktan sonra, kişisel hedefleri özelinde konuştu: ‘’Her zaman bir hedefiniz olur, onu gerçekleştirmek için çalışırsınız. Ben şanslıydım, hedefimi gerçekleştirdim. Avrupa’nın en üst seviye antrenörleri arasında yer aldım. Oralarda kalabilmek, yaptığınız işlerdeki içeriğin dolu olduğunu gösterebilmek önemli.’’

Eczacıbaşı ve Efes Pilsen kariyerlerinin ardından ilk kez bir kulüp takımında çalışacak olan Mahmuti, ‘’İki yapı farklı olsa da, baskı bizim hayatımızın bir parçası. Fark edecek bir şey yok. Bu nefes alma ve verme gibi bir durum. Ne kadar rahatsız edici gibi görünse de, hoş bir duygu aynı zamanda’’ diye konuştu.

Mahmuti, yeni sezonda öncelikle yerli rotasyonunu oluşturmanın önemini vurgularken; kadroyu birbirlerini tamamlayıcı unsurlar taşıyan oyunculardan oluşturmak istediklerini söyledi.

Kaynak: Galatasaray.org

Hiç yorum yok: