15 Haziran 2010 Salı

Grup G: Fildişi Sahilleri 0 - 0 Portekiz


Güzel, keyifli bir maç daha izledik. Bugün 2'de 2 gidiyor güzel maç sayısı. Umarım Brezilya - Kuzey Kore maçında da aynı şey olur da ilk hat-trick'i yapar 2010 Dünya Kupası.

Fildişi Sahilleri sahaya 4-3-3 düzeniyle çıkmış. Neden olduğunu anlayamadığım anlamsız Sven tercihlerine değineceğiz ama önce kadroya bakalım. Kalede çaresizlikten Barry oynadı. 1-2 absürd hareket, top sektirme, rahat tutabileceği topa uçma vs. yaptı fakat tehlikeli bir atak olmadığı için sorun olmadı. Solbek Tiene, sağ bek Demel, stoper ikilisi Zokora(?) ve Toure. Orta üçlüde Tiote, Yaya Toure ve Eboue(?) görev alırken forvet üçlüsünde sağda Aruna, ortada Gervinho ve solda Kalou görev aldı.

Şimdi tercih anlamsızlıklarına bakalım. Birincisi Zokora gibi bir oyuncuyu stopere koymak nasıl bir olaydır bir türlü anlamıyorum. Yahu böyle bir ortasahan var da sen böyle nankörlük yapıyorsan kaybet yahu o maçı. Yani sağbekte oynayan Demel'i göbeğe, ortasahada oynayan ve kaybolan Eboue'yi sağbeke ve Zokora'yı kendi yerine koymak çok mu zordu anlamıyorum hakikaten.

Bir diğer gariplik ise sağ tarafta Aruna tercihi. Şimdi Galatasaray taraftarıyım diye demiyorum ama Keita inanın Fabio Coentrao'nun olduğu Portekiz'in sol savunmanı yokederdi.. Bu adam hiçbir şey yapamadı yahu. Keita böyle bir savunmayı Türkiye'de bulamıyor lan! Darmadağın ederdi ya. Resmen 90 dakika boş boş koşmasına dayandı Aruna'nın. Adam ne şut çekti, ne doğru düzgün orta yapabildi, ne cezasahasına koşu yaptı. Hiçbir şey yapmadı. Tamam şimdi yiğidin öldürüp, hakkını yemeyelim; çok iyi bir savunma yaptı. Fakat hakikaten o kanadı kullanamamak içler acısıdır.

Portekiz'e dönersek;

Savunma 4'lüsü; Ferreira - Carvalho - Bruno Alves - Coentrao'dan kuruluydu. Onların önünde Meireles - Deco - Pedro Mendes üçlüsü ve en uçta Ronaldo - Liedson - Danny. Kadro top oynamaya müsaitti ve Portekiz'de öyle yaptı. Maçın büyük bölümü topa sahip oldu. Deco ortasahanın en iyi adamıydı fakat çok erken çıktı oyundan. Eğer sakatlık değilse çok büyük bir teknik direktör yanlışı bana göre. Zaten karşılarında bar badigardı gibi adamlardan kurulu bir ortasahaya bu kadar eziliyorken, Deco gibi 2-3 pasla işi açabilecek adam son ana kadar tutulmalıydı oyunda. Tabi maçı kazanmak istiyorsanız. Zaten maç boyu Ronaldo'nun ayağına bakıyordu Portekiz.

Maça baktığımızda ilk 15-20 dakika çok keyifliydi. Portekiz topu dolaştırıyor, pozisyon bulmaya çalışıyor ki Ronaldo'nun müthiş bir şutu direkten döndü, Fildişi topu kaptığı gibi Gervinho'nun hücum liderliğinde atağa kalkıyordu. Daha sonra oyun yavaşladı. Baya yavaşladı üstelik. Fildişi'nin 4-3-3'ünün sağ tarafı zaten Demel ve Aruna ile pek verimli olmadı. Savunma anlamında çok iyi işler yaptılar. Ama hücum 0.

İkinci yarı Fildişi müthiş başladı. 65'e kadar top vermedi Portekiz'e ki topla oynama oranlarında öne bile geçti. Gervinho'nun, Kalou'nun değerlendiremediği 1-2 pozisyon sonrası sanırım Sven-Goran Eriksson bu son vuruş sıkıntısına çare olsun diye Drogba'yı oyundan aldı. Ama yine yanlış bir tercih ile; pozisyona girmek için uğraşan iki adamdan biri olan Kalou'yu oyundan çıkardı. Yahu hakikaten ben anlamıyorum bu adamı. Drogba'nın oyuna girmesinden sonra Portekiz topu tekrar vermemek için çok uğraştı ve 5-10 dakikada soğuttu Fildişi'nin baskısını. Fakat bu sefer onlar için Deco'nun yokluğu, pozisyon yaratamamak olarak döndü. Üstüne bir de solda Demel tarafından çok çok iyi savunulan Ronaldo eklenince Portekiz topla oynayan ama hiçbir sonuca varamayan bir takım oldu. Belki Ronaldo'nun sağa geçmesi, savunma anlamında nispeten daha kötü olan Tiene'nin üzerine gitmesi Portekiz'e pozisyon imkanı doğurabilirdi.

Maç Keita diye bağırıyorken, Eriksson uykusundan 83'de uyandı ama bu sefer de maçın en iyisi olan Gervinho'yu oyundan aldı. Gervinho demişken bugün Portekiz'i darmadağın ettiğini söylemek gerekiyor. Bruno Alves, Carvalho gibi kalıplı adamları çok çok rahat geçti tüm maç. Oyundan çıkması faciadır. Hakikaten şu maçı kazanamadıysa Fildişi, Eriksson'un saçmasapan tercihleri yüzündendir. Biliyorsunuz teknik direktörleri fazla eleştirmem. Fakat Keita'nın bir maçını izleyen biri bile Coentrao'yu paramparça edebileceğini anlardı yahu. Zaten Keita girdiği gibi ki sol tarafta oynadı, takıma tekrar hava getirdi. Sol tarafı çok iyi kullandı. Drogba'ya da çok güzel bir top attı fakat Drogba'nın kötü vuruşu golü getirmedi.

Portekiz'i bugün izledikten sonra Fildişi Sahilleri'nin, Brezilya ile birlikte gruptan çıkacağını düşünüyorum artık. Tabii Eriksson ne yapıp edip bir çomak sokabilir.

Hiç yorum yok: