11 Haziran 2010 Cuma

Grup A: Güney Afrika 1 - 1 Meksika


Hakikaten çok keyifli bir maç izledik. Bunun sebepleri var tabi. Öncelikle Güney Afrika'dan başlayalım;

Maçın başında müthiş bir baskı yediler. Hatta bizim Gio, klasik gol kaçırmalarından birini yapmasa daha ne olduğunu anlayamadan mağlup duruma düşeceklerdi. Fakat biraz şans, biraz Mokoena ile Khumalo'nun iyi oyunu bu durumu engelledi. Daha sonra Meksika'nın defoları yavaş yavaş belli olmaya başladı zaten. Özellikle sol kanadı otoban yaptı bir ara Gaxa ile Modise. Biraz becerikli olabilseler zaten iş bitecekti. Güney Afrika'nın oyununa saygı duymak lazım. Müthiş bir alan savunması seyrettik. Dikgacio ile Letsholonyane iki stoperin önünü müthiş kestiler. Dikgacio beğendiğim bir oyuncuydu fakat bugün oynadığı oyun gerçekten çok başka. Hem hücuma hem ofansa bu kadar katkı alkışlanmalı sadece.

İlk yarıya baktığımızda stoperlerin topu kullanma problemi biraz canını yaktı Afrika'nın. Gio, Vela gibi yerinde durmayan adamlar bol bol top çaldı. İkinci yarı Pareira'nın bunu iyi görüp, müdehale etmesi, ortasahaları top almaya zorlamasıyla sorun nispeten çözüldü. Zaten daha sonra hızlı hücumlarını seyretmeye başladık Afrika'nın ki harika bir gol izletti bize Tshabalala. O kadar dar bir açıdan ancak öyle vurulur ki kaleci hiçbir şey yapamasın topa. Golden sonra 2 net pozisyon daha kaçırdı Afrika.

Bu arada hızlı hücum derken bir oyuncudan daha bahsetmek lazım; Itumeleng Khune. Geçen yaz oynanan Konfederasyon Kupası'nda da çok iyi maçlar çıkarmıştı fakat bugün müthiş isabetli degajlar attı ileriye. Hakikaten takımın hızlı hücuma çıkmasının en büyük etkenlerinden biridir. Bu da bir kalecinin, sisteme ne kadar yarar sağlayabileceğini gösteriyor bize. Çok iyi bir maç çıkardı adam. Gio'nun şutunda yaptığı kurtarışta çok başarılıydı.

Meksika'ya bakarsak;

Meksika benim maçtan önce favorimdi. Zaten maça da çok iyi başladılar. İlk yarının son 2-3 dakikasına kadar da fena oynamadılar fakat Gio'nun eline bakıyordu takım. Gio 20-25 dakika sürekli içeri dalınca topla haliyle bir süre dinlendi. O ara Vela'nın bir pası var fakat maç boyunca Vela hiçbir şey yapmadı doğrusu. Bu da Meksika'nın hücum opsiyonlarını çok çok azalttı. Beklerin hiçbir işe yaramayan hücum ve defans performansları da eklenince Gio vs. Güney Afrika tadında bir maç izledik. Ortasahada Torrado'nun oyununu beğendim. Güzel top dağıttı. Marquez ise topla iyi fakat savunma konusunda hakikaten yolun sonuna gelmiş gibi. Çok çok ağırlaşmış. Kalçasını çeviremez hale gelmiş adam. Tamam süper hızlı değildi fakat bu kadar da ağır değildi yahu.

İkinci yarı Meksika çok kötü başladı oyuna. Bunun bir sebebi de Pareira'nın ön liberolarını biraz daha ileri itmesi. Böyle olunca canavar gibi adamlar sürekli top çalmaya başladılar. Zaten Meksika'nın savunması çok acayipti. Tamam 4-3-3 savunması hücumdayken 3'lü olması normal fakat 3'ü birbirinden ağır, 3'ü pozisyon almayı becerememiş, uyumsuz defans olunca haliyle rezalet bir görüntü çıkıyor ortaya. Eh bekler zaten oyundan bihaber ileri gittikleri için sürekli kanatlar boş kaldı. Gaxa'nın Maicon performansı sergilemesinin en büyük sebeplerinden biri Salcido'nun Caner Erkin tadında oynamasıydı zaten. Öte yandan maç boyu 2-3 hava topu dışında hiçbir şey yapmayan, takımın oyununu da engelleyen Franco'ya nasıl bu kadar sabretti Aguirre ben anlamadım. Her şeyi geçiyorum Guardado nasıl bu takıma giremedi onu da anlamadım. Oyuna girdikten sonra toparladı adam sol tarafı biraz.

Golü Marquez'le bulmaları şans doğrusu. Bir anlık ofsayt tuzağı hatasıyla golü bulmasalar biraz zor pozisyon çıkarırlardı o alan savunmasından. Bu arada ikinci yarı oyuna giren 37'lik Blanco'nun, Xavi'vari oyununu da unutmamak lazım. Yürüyerek yetişilecek toplara yetişemiyordu belki fakat topu her ayağına aldığında doğru yere, doğru pası yolladı adam. Öte yandan yine ikinci yarı oyuna giren Javier Hernandez'le maça başlasa Aguirre belki daha farklı olurdu. Maç boyu neredeyse oturan Franco'nun aksine adam sürekli boğuştu o canavar stoperlerle.

Maçın sonlarına doğru Mphela'nın direkten dönen topu da güzel 90 dakikanın son esprisi olmuş oldu. Maçı Güney Afrika haketti bana göre. Kadroları, bu kadroya göre oynadıkları müthiş doğru oyuna hayran olmamak elde değil. Şu maçtan galibiyet çıkarabilselerdi üst tur için büyük avantaj sağlayabilirlerdi. Öte yandan Meksika'nın bu savunmayla maç kazanması çok zor gözüküyor. Meksika erken elenir.

Hiç yorum yok: