25 Haziran 2010 Cuma

Grup H: İspanya 2 - 1 Şili


İspanya, Xavi üzerinden atak şekillendirmezse pozisyon bulamaz demiştik. Bugün Xavi üzerinden, en azından maçın belli bir bölümü, atak başlatarak ne kadar fark yaratabildiklerini görmüş olduk.

Xavi bugün hem İspanya'nın hem de sahanın en çok koşan futbolcusu oldu. Tam 11.6 kilometre koşmuş. Öte yandan Pique'den sonra 103 pas denemesiyle takımın en çok pas veren 2. oyuncusu olmuş. Pique 104 deneme. Xavi çok farklı bir adam bu yüzden. Hiç durmayan, hiç yorulmayan, sürekli oyunun içinde kalan ve bütün bunlara bir de olağanüstü futbol bilgisi ekleyen bir adam. Bu adamı ne kadar az kullanırsan, o kadar fazla ihanet edersin futbola.

İspanya son maçından biraz daha farklı sahaya çıktı. Her şeyden öte Iniesta'nın şu takıma girmesi, Xavi'nin performansına direkt pozitif yönde katkı demek. Öte yandan sol forvet gibi oynayan Villa'nın, daha çok merkeze yaklaşması direkt pozisyon olarak döndü İspanya'ya. Attığı golün pozisyonuyla bir alakası yok tabi. Çok net bir vuruştu doğrusu. Herkesin oraya, o düzgünlükte topu yollayabileceğini sanmıyorum. Öte yandan Torres'in daha fazla boş alan bulmasını ve daha fazla pozisyona da girmesini sağladı bu mevki değişimi.

Şili ise 3-4-3 ile maça başladı. Bunun bir sebebi olabilir o da sanırım ortasahayı kalabalık tutup, kapılacak toplarla sürekli hücuma çıkan İspanyol beklerinin boşalttığı alana sarkmak. Beausejour ve Alexis Sanchez gibi iki çok iyi kanat oyuncusu düşünüldüğünde mantıklı bir plan gibi duruyor. Nitekim işe de yaradı. Bir çok pozisyon yarattı Şili böyle. Özellikle Beausejour müthiş bir piyasa yaptı şu maçla. Harikulade oynadığını söyleyebilirim.

10 kişi kaldıktan sonra özellikle daha da iyi kapanmaya başladılar. Tabii ki İspanya'ya da, Şili'ye de skorun yetmesi bir önemli etken. Fakat Xavi ve Iniesta'yı çok iyi savunduktan sonra zaten İspanya'nın pozisyon bulmasını engellemiş oldular. Tabii ki ikinci yarının başında golü hemen bulmaları bir motivasyon sağladı Şiliye fakat bir kişi eksik kaldıktan sonra aynı şekilde sistemlerini işletmeleri de tebrik edilmesi gereken bir konu bana göre. Beausejour üzerinden yaptıkları kontralarla etkili oldular.

Kısaca Şili ve İspanya gruplardan çıktı. İsviçre, İspanya galibiyetiyle müthiş başladığı gruplardan çıkamaması da hakikaten garip oldu. Honduras'a gol atamamaları kendi hataları.

Hiç yorum yok: