14 Haziran 2010 Pazartesi

Grup F: İtalya 1 - 1 Paraguay


Sürpriz adayımın Paraguay olduğundan, taş gibi defansları olduğundan bahsetmiştim. Beni haksız çıkarmadı aslanlarım!Şaka bir yana disiplinli iki savunma izledik. İşin garibi koskoca maçta, savunma anlamında 1 hata yapan Paraguay'ın, o hatada golü yemesidir. Futbol işte başka bir şey diyemiyoruz.

Paraguay klasik 4-4-2'sini sahaya sürmüştü. Roque ve Cardozo'nun sakatlıkları onları yedek kulübesinde başlatsa da, ileri ikili Dortmund'dan birbirini tanıyan Barrios ve Valdez'e emanet edilmişti. Ortasahada ise kuşkusuz maçın yıldızlarından biri olan Vera, Cacares, Riveros ve Torres çok iyi bir 4'lü oluşturdu. Savunmada Alcaraz ve Paolo da Silva taş gibi ikili olmuşlar doğrusu. Nefes bile aldırmadılar Gilardino ve Iaquinta'ya. Solbekte Morel, sağbekte Bonet işlerini iyi yaptılar.

İtalya'ya döndüğümüzde 4-3-3 sistemiyle sahadaydılar. İleri üçlü için sol forvet Iaquinta tercihi biraz garip geldi bana. Di Natale orada çok daha verimli olabilirdi. Ortada Gilardino ve sağda hücum adına İtalya'nın en iyisi olan Pepe. Ortasahada maçın İtalya adına yıldızı De Rossi'ydi doğrusu. Hakikaten çok başka bir adam. Müthiş bir pozisyon bilgisi var bir kere. Bir çok pas kesti. Ayrıca oyun görüşü ve tekniği de çok iyi. Paraguay'ın sürekli oyunu sıkıştırmaya çalışan ortasahasının çabalarını tek pasla bozdu neredeyse her defasında. Hücuma da destek verdi. Yenilen golde biraz hatası vardı sanki. Fakat onun dışında kusursuza yakın oynadı. De Rossi'nin yanında bol bol şut atan Montolivo ile sahanın en kötüsü Marchisio vardı. Hakikaten neden oynadığını ben pek anlamadım. Savunmanın yıldızı Cannavaro'ydu. Bu performansı verebilen bir stoper neden Arap ülkelerine gider anlamıyorum. O'nun yanında Chiellini idare eder iş yaptı. Sol tarafta Criscito hücum anlamında iyi işler yapmaya çalıştı. Sağbekteki Zambrotta ise ilk 20 dakika çok fazla hücuma destek verip sonra durdu sanki.

Kadroları geçtikten sonra maça dönersek İtalya'nın oyunun hakimiyetini elinde tuttuğu bir 20 dakika ile oyun başladı. Fakat dediğim gibi Paraguay'ın defansı bütün çabaları eritti doğrusu. Özellikle stoperler müthiş çalıştı. 20. dakikadan sonra Paraguay doğru yaptığı işi yapmaya, topu kanatlara açmaya başladıktan sonra bir 5-6 dakika çok iyi bir baskı yaptı. 1-2 pozisyon yarattı bu arada. Fakat gol olmayınca tekrar savunmaya çekildi ki tam bu sırada Alcaraz'ın güzel golü geldi. Golden sonra İtalya'nın daha fazla bastıracağını düşünüyordum aslında. Fakat Paraguay oyunu iyice soğutup ilk yarıyı bitirdi.

İkinci yarı İtalya'nın taktiğinde bir değişiklik gördük. Sağ taraftaki Pepe, sola geçip şut opsiyonu yaratmıştı kendine. Zaten bir kaç girişimi de vardı bu sayede. Öte yandan Paraguay ise ortasahadaki presini daha da yoğunlaştırdı. Hatta Torres çıkıp, Santana oyuna girerek, savunmayı biraz daha kuvvetlendirdiler ki kalecinin bir hatası, İtalya'ya golü getirdi. Golü haketti mi haketmedi mi bilmiyorum İtalya. Fakat ilk hatada golü çıkarabilmek, büyük takımların işidir. Paraguay'ın bundan sonra baskı yiyeceği belliydi fakat iyi dayandılar yine. Böyle bir hatadan sonra disiplinden kopmayıp, maça devam etmek ise bir takımın kararlılığını gösterir. Bu da teknik direktörün işidir. Hakikaten güzel bir savunma yaratılmış ve uygulanmakta.

Roque ile Cardozo gibi hücum hamlelerine, Di Natale ve Camoranesi ile cevap verdi Lippi. Aslında Camoranesi'nin oyuna girmesi, 4-2-3-1'i tekrar devreye soktu İtalya için. Marchisio hakikaten çok kötüydü yahu. Ne pas atabildi, ne bir iş yapabildi. Sahada gezindi. Camoranesi ise sağa sola fena toplar atmadı doğrusu. Di Natale ise stoperlerin arasında gezindiği için kayboldu.

De Rossi ile Vera'ya ayrı bir parantez açmak gerek. De Rossi İtalya'nın belki de sahanın en iyisiydi kesinlikle. Aynı şekilde Vera, De Rossi'den daha hücuma dönük bir oyuncu olsa da sahada gezmedik yer bırakmadı. Üstelik sorumluluk alan bir oyuncu Vera. Sağ tarafı da çok güzel kullandı. Santana oyuna girip, 4-3-1-2'ye dönüldüğünde forvet arkası olmasına rağmen önlibero kadar uğraştı. De Rossi ise İtalya'nın yılmamasını sağlayan adamdı belki de. Sürekli top çaldı, sürekli oyun açtı. Çok acayip yahu. Roma'dan ayrılır mı bilemem ama sanırım Dünya'da oynayamayacağı takım yok gibi.

Neyse sonuç olarak iki adet güzel defans izledik. Belki İtalya bu defansa gol atabilir ama Yeni Zelanda ile Slovakya çok çok zorlanacaklar. Paraguay için İtalya'dan puan almak, bir üst tura geçmenin yarısı bana göre. Bir galibiyet bile yetebilir bundan sonra. İtalya ise Yeni Zelanda ile Slovakya'yı daha rahat geçecektir. Pirlo'nun tekrar oyuna dahil olması durumunda hücumdaki tıkanıklığı da çözebilirler bana göre.

Bir de Iaquinta sol forvet olmasın be Lippi.

Hiç yorum yok: