13 Haziran 2010 Pazar

Grup D: Gana 1 - 0 Sırbistan


Turnuvanın en güzel maçını izledik. Bu maçtan önceki değil yazılmak, anılmaya bile pek değmeyecek Cezayir - Slovenya faciasından sonra böyle bir maç müthiş oldu.

Öncelikle maça tarafsız gözle başlayıp, Gana forması, tenimin siyaha dönmesiyle bitirdiğimi söyleyeyim. Müthiş tempo, müthiş kanat organizasyonları, müthiş bir hız ve güç oyunu. Hakikaten Gana, Sırbistan'a tempo olarak fazla geldi.

4-2-3-1 ile sahaya dizilmişti Gana. Asamoah ve Annan ortasahası hem top tekniğiyle hem de çok güzel alan savunmasıyla zaten pek de güzel maça başlayamayan Stankovic - Milijas ikilisini pasifize etti. Andre Ayew - Prince - Tagoe üçlüsü ise sürekli ön alan baskası ve sürekli bindirmelerle iyice Sırbistan'ı şaşırttı.

Sırbistan'ın 4-2-4 şeklinde sahaya dizilmesi normal gibi aslında. Krasic ve Jovanovic gibi iki hızlı ve etkili kanat düşünüldüğünde, Zigic faktörü de tahtaya yazıldığında normal bir tercih. Fakat Krasic hakikaten yok gibiydi bugün. Ne ayakta durabildi, ne pas verebildi, ne top tutabildi. Böyle bir adam değil aslında. Umarım daha iyi oyunlarını seyrederiz. Sol tarafta ise Jovanovic sürekli zorlamaya çalıştı. Zaten oldukça hızlı bir adam. Çok yıprattı Gana sağ bekini.

Gana'nın sahadaki yıldızı ise Gyan'dı. Hakikaten müthiş bir oyun oynadı. Bir tek forvet nasıl oynaması gerekir, nasıl hücum, nasıl savunma yapması gerekir hepsini tek tek gösterdi bugün. Stoperlere baskı yaptı, pas alışverişine katıldı, top taşıdı vs. vs. Galatasaray'ın Baros'a alternatif aradığı şu zamanda Sercan'a milyonlar saçmak yerine çok mantıklı bir tercih olabilirdi aslında. Rennes'de oynadığını biliyoruz. Böyle oynarsa gerçi mantıklı kısmı biraz geçersiz kalacak.

Sırbistan'ın Milijas ve Stankovic ikilisi aslında doğru oynattı takımı. Ömer Üründül şov yapsa da şu Gana'ya tempo yapmaya çalışsaydı Sırbistan, darmadağın olurdu. Kanatlarda pek verimli olmamaları, Sırbistan'ın bütün oyun planını dağıttı aslında. Zigic'in sürekli cezasahası içinden uzak kalması da bu oyun planının işlememesi sebeplerinden biri.

Gana savunmasının zaaflarını daha iyi değerlendirmeliydi Sırbistan. Yan toplarda, cezasahasına yapılan ortalarda sürekli adam kaçırdı Gana. Üstüne üstlük Kingston gibi bir topu en az 3 hamlede çıkarabilen bir kaleciye daha fazla şut denemelilerdi.

Sırbistan 10 kişi kaldıktan sonra daha iyi oynaması ise ortasahayı pek kullanmamaya başlamasından dolayıydı. Zira Gana'nın o savunmasını 11 kişi açamayan takım, 10 kişi hiç açamazdı. Bu sebeple uzun toplarla ortasahayı geçip, Pantelic'in bu tip oyunlara uygun stilini kullanmaya çalıştılar. Bu arada kırmızıdan önce Lazovic - Zigic değişikliğinin, bana göre çok kötü bir değişiklik olduğunu söylemeliyim.

Neyse sonuç olarak bana göre şu ana kadar ki en keyifli maçı izledik. Darısı Almanya - Avustralya maçına.

Kalbimiz Neill ve Kewell'la.

Hiç yorum yok: