27 Haziran 2010 Pazar

1/16: Almanya 4 - 1 İngiltere


100 yıl boyunca başta İngilizler olmak üzere tüm dünyanın konuşacağı bir maç izledik. Sebebi skor veya oyun kalitesi değil tabii ki. Maç 2-1'ken, Lampard'ın ampül gibi bıraktığı golün verilmemesi. He buna rağmen İngiltere hiçbir şeyi haketmiyor orası ayrı. Çok kötüydüler yine.

Almanya'nın oynadığı stili belirtmiştik daha önce. Yine aynen sahadaydı bahsettiğimiz kurgu. Bu sefer çok erken işledi çünkü çok iyi bir maden buldu Almanya. Önce Upson'ın yarattığı boşlukları çok iyi değerlendirdiler. Daha sonra ise Lampard ile Gerard'ın pek gelmediği ve Barry'nin tek başına savunmaya çalıştığı merkezi değerlendirdiler. Eh 2-0 olan skor, aslında çok rahat 4-0 da olabilirdi. Özellikle Upson'ın hakikaten anlamadığım şekilde acemice oynaması Almanya'nın Mesut, Müller ve Klose gibi tilki adamlarının işine geldi.

İngiltere'nin zaten iyi oynamadığını biliyorduk da bu kadar kötü savunma yapacağını tahmin etmiyordum doğrusu. James, Upson ve Terry arasında 0 anlaşma, Lampard'ın ortasahanın savunma bloğuna getirdiği hantallık, Milner'ın defansif anlamda takıma pek bir şeyler katamaması Almanya'nın çok rahat paslaşmasına, sürekli geriden adam sarkıtmasına sebep oldu.

Bu oyun sürüp giderken maçın 2-0'la kalması aslında İngiltere'nin şansı gerçekten. Hücuma çıkamayan, Lampard'ı kullanamayan, Gerard'ı pasifize eden oyun anlayışı 30'a kadar sürdü. 30'dan sonra Gerard'ın göbeğe gelmesi, Lampard'ın sürekli topla çıkışları Almanya'nın o rahat top alışverişi yaptığı oyunu bozdu. Özellikle Lampard'ın hücumda sorumluluk alması, bir de üstüne Milner'ın Boateng'i sağda haşat etmesi İngiltere'nin o arayıpta bulamadığı tempoyu yükseltmesine sebep oldu. Eh böyle bir kaos ortamı İngiltere'ye yarardı ki Neuer'in de biraz hatasıyla maçın en rezil adamlarından biri olan Upson golü attı. Golden hemen sonra Lampard'ın çizgiyi geçen müthiş şutu gol verilseydi belki çok daha az farklı bir skor izlerdik fakat Almanya'nın maçı yine de kazanacağını düşünüyorum.


İlk yarının sonu İngiltere baskısıyla bittikten sonra ikinci yarının da aynı baskıyla devam edeceği belliydi. İkinci yarıya da çok iyi başladı İngiltere. Rooney'nin ilk yarıdaki hakikaten leş oyunundan sonra ikinci yarıya daha istekli başlaması da İngiltere için bir çok pozisyon yaratma imkanı doğurdu. Topla hareketlenip bir çok arapası denedi. Diğer taraftan Lampard'ın 35 metreye yakın mesafeden vurduğu frikiğin direkten dönmesi maçın ikinci kader anıydı belki. Tam işler yolunda giderken, İngiltere sağdan soldan rakibi ezmeye başlamışken Capello'nun hala anlamlandıramadığım hamlesi geldi;

Cole girip Milner çıktı. Milner'ın savunmadaki faydasızlığından bahsettik. Fakat Boateng'i rezil ediyordu adam sağda. Her pozisyonda orta açmayı başardı. Yani işletiyordu sağ tarafı. Üstelik Milner oyuna sürat katan bir adamdı. Milner çıktıktan, Joe Cole girdikten 3 dakika sonra çok çok güzel bir gol izledik. Frikikten dönen topta Müller'le başlayan kontra 3 pasla sonlandı ve Müller golünü attı. Hakikaten kupanın en güzel hazırlanan gollerinden biridir. İzlemeyenler mutlaka izlemeli. Bu golden de 3 dakika sonra bu sefer yine cümbür cemaat atağa çıkan İngiltere topu kötü kullanıp kaptırınca, sola aktarılan topu Mesut müthiş süratle taşıdı ve Müller'e golü attırıp maçı bitirdi. Bu golde Barry'nin faul yapması gerekiyordu bana göre. En fazla sarı kart alacaktı belki fakat maçın tamamen bitmesini engelleyebilirdi.

4-1'den hemen sonra Löw, Klose ve Müller'i oyundan çıkararak bir nevi kontak kapattı. Maçın temposu iyice düştü böylece. Eğer Müller'i çıkarmasaydı kesinlikle 5. gol de gelirdi. Zira maç o yöne doğru geliyordu. Bir nevi daha ağır bir hezimeti engelledi Löw.

Kupanın en güzel maçlarından birini izlemiş olduk böylece. Bana göre Capello şu saatten sonra durmaz. Ayrıca ilk yarıdaki golün verilmemesi ise yıllarca konuşulur. O top gol olsa bile İngiltere'nin temposunu sürekli tutabileceğini düşünmüyorum kendi adıma. Ayrıca şu ana kadar oynadıkları felaket oyunla gruplardan çıkmayı bile haketmemişti İngiltere.

Ayrıca İngiltere'nin sol kanadını dar eden Lahm'ı da tebrik etmek lazım. Maçın en iyilerinden biriydi kesinlikle.

Akşam yine güzel bir maç izleyeceğimizi düşünüyorum. Umarım bu maç kadar bol gollü ve heyecanlı bir maç izleriz.

Hiç yorum yok: