8 Haziran 2010 Salı

2010 Dünya Kupası: Grup B


Sıra B Grubunda.

Arjantin

Kesinlikle turnuvanın en merak edilen takımlarından biri Arjantin. Maradona'nın oyuncu denemeleri, Cambiasso ve Zanetti gibi iki mükemmel sezon geçiren adamları tercih etmemesi vs. çok konuşulacaktır. Ayrıca Arjantin'in Dünya Kupası elemeleri performansı da pek iç açıcı değildi. Şimdi kadroya bakalım;

Kaleci: Sergio Romero (Az Alkmaar), Mariano Andujar (Catania), Diego Pozo (Colon). Defans: Nicolas Otamendi (Velez Sarsfield), Martin Demichelis (Bayern), Walter Samuel (Inter), Gabriel Heinze (Marsiglia), Nicolas Burdisso (Roma), Clemente Rodriguez (Estudiantes), Ariel Garcé (Colon). Ortasaha: Jonas Gutierrez (Newcastle), Maximiliano Rodriguez (Liverpool), Javier Mascherano (Liverpool), Juan Sebastian Veron (Estudiantes), Angel Di Maria (Benfica), Javier Pastore (Palermo), Mario Bolatti (Fiorentina). Hücum: Lionel Messi (Barcellona), Gonzalo Higuain (Real Madrid), Martin Palermo (Boca Juniors), Sergio Agüero (Atletico Madrid), Diego Milito (Inter), Carlos Tevez (Manchester City).

Kalecilerden başlayalım. Romero, Andujar ve Pozo şöyle bakılınca pek iyi seçimler gibi durmuyor belki fakat pek alternatifi yok gibi Arjantin'in. Romero daha genç ve çok potansiyelli bir kaleci. Andujar, Serie A tecrübesiyle iyi bir alternatif olacaktır. Pozo'yu hiç bilmiyorum. Sanırım kaleye Romero geçer. Defanslara döndüğümüzde Samuel, Heinze, Burdisso, Demichelis gibi fena olmayan seçenekler görüyoruz. Özellikle çok iyi bir sezon geçiren Samuel'in defans hattını sağlamlaştıracağını düşünüyorum. Otamendi gibi genç bir yetenekte alternatiflerden bir diğeri olur. Arjantin'in ortasahası fena değil. Neden alınmadığını bir türlü anlayamadığım Cambiasso'da burada olsa Mascherano - Cambiasso - Pastore/Veron gibi gayet sağlam bir 3'lü oluşturulabilirdi. Şimdi ise Bolatti gibi vasat bir adama bakıyor savunma işi. Eğer 3'lü değil 4'lü oynanacaksa biraz daha kotarılabilir aslında. Angel Di Maria 3'lü forvetin solu yerine ortasahanın soluna geçebilir, Jonas iyi bir sağbek alternatifi olabilir. Fakat 4'lü bir ortasaha beklemiyorum. Hücum hattı ise kesinlikle en güçlü tarafı Arjantin'in. Messi değilde Milito ve Higuain ikilisinden iyi işler bekliyorum. Messi muhtemelen müthiş marke edilecektir. Eh Barça'daki gibi yanında Xavi, Iniesta gibi ultra zeki adamlar olmadığı için sezon içindeki kadar parlak bir performans sergilemeyebilir. Yine de takımın yıldızı olduğunu unutmamak lazım. Tek hareketiyle sadece maçı değil, tüm turnuvanın bile kaderini değiştirebilecek bir oyuncu. Arjantin'de Pastore, Higuain ve Di Maria'nın iyi işler yapacağını fakat Arjantin'in gruplarda çok çok zorlanacağını düşünüyorum. Gruptan sonrası ise Messi'nin ayağına bakar.

Nijerya

Öyle eskisi gibi sürprizlere imza atacaklarını düşünmüyorum. 2 veya 3. sırada tamamlarlar muhtemelen grup periyodunu. Tabi umarım yanılırım da daha ileriki turlarda izleriz. Kadroya bakalım;

Kaleci: Vincent Enyeama (Hapoel Tel Aviv), Dele Aiyenugba (Bnei Yehuda), Austin Ejide (Hapoel Petah Tikva). Defans: Taye Taiwo (Marsiglia), Elderson Echiejile (Rennes), Chidi Odiah (Cska Mosca), Joseph Yobo (Everton), Daniel Shittu (Bolton Wanderers), Ayodele Adeleye (Sparta Rotterdam), Rabiu Afolabi (Salisburgo). Ortasaha: Kalu Uche (Almeria), Dickson Etuhu (Fulham), John Obi Mikel (Chelsea), Sani Kaita (Alaniya), Haruna Lukman (Monaco), Yusuf Ayila (Dynamo Kiev). Hücum: Yakubu Aiyegbeni (Everton), Chinedu Obasi (Hoffenheim), Nwankwo Kanu (Portsmouth), John Utaka (Portsmouth), Obafemi Martins (Wolfsburg), Obinna Nsofor (Malaga), Osaze Odemwingie (Lokomotiv Mosca).

Şimdi tek tek bakınca oyunculara hakikaten iyi isimler görüyoruz. Taiwo, Yobo, Etuhu, Mikel(ki sakatlandığını belirtelim. Dünya Kupası'nda yok. Yazık oldu.), Yakubu, Martins, Obasi, Kanu vs. vs. hakikaten iyi adamları var. Fakat ben bir türlü o Amokachi'li, Okocha'lı Nijerya tadında olduklarını düşünmüyorum. He yanılıyor da olabilirim. Gruptan da çıkabilirler. Fakat bu diğer takımların da performans olarak düşük seviyelerde dolaşmasından olabilir. Kadroya döndüğümüzde kaleci için Enyeama'yı görüyoruz. FM dışında hiçbir bilgim yok inanın. Ochoa gibi merak ettiğim isimlerden biri kendisi. Solbekte çok iyi bir isim Taiwo gözüküyor. Müthiş bir yetenek kendisi. Stoperler Yobo ve Shittu gibi Premier Lig oyuncularından oluşur. Hakikaten sağlam bir stoper ikilisi görüyoruz. Sağbek muhtemelen Odiah'ın olur. Ortasahanın ortasında Ayila gibi iyi bir adam var. Hakikaten sağlamlaştırır tek başına bile. Lukman Haruna genç ve parlamasını beklediğim bir adam. Görev aldığında iyi işler yapacaktır. Etuhu ise Ayila'ya partner olur göbek ikilisinde diye düşünüyorum. Fulham'ın bu seneki müthiş UEFA performansında gayet parlamıştı. Burada iyi turnuva geçirirse daha iyi bir takıma transfer olabilir. Ekstra performans vereceğini düşünüyorum. Hücuma baktığımızda hala bir şekilde oynayan Kanu, Utaka, Obasi, Odemwingie, Yakubu gibi bir dolu seçenek var. Hangisi oynar bilemiyorum. Bana kalsa Yakubu, Obasi ve Kanu'dan oluşan bir 3'lü yapardım. Takımın parlatacağı isim Etuhu, Ayila ve Haruna olacaktır. Kanu'dan oynayacağı son Dünya Kupası'na özel bir performans görmeyi umuyorum.

Güney Kore

Bir iki oyuncusunu parlatacaktır Güney Kore bu turnuvada. Bundan fazlası için ya Hiddink olması lazım ya da sürpriz lazım. Bu sürprizi oluşturabileceklerini düşünmüyorum. Kadroya geçelim;

Kaleci: Lee Woon-jae (Suwon Bluewings), Kim Young-kwang (Ulsan Horang-i), Jung Sung-ryong (Seongnam Ilhwa). Defans: Kim Dong-jin (Ulsan Horang-i), Oh Beom-seok (Ulsan Horang-i), Kim Hyung-il (Pohang Steelers), Lee Young-pyo (Al Hilal), Lee Jung-soo (Kashima Antlers), Cho Yong-hyung (Jeju United), Cha Du-ri (Freiburg), Kang Min-soo (Suwon Bluewings). Ortasaha: Ki Sung-yueng (Celtic Glasgow), Kim Nam-il (Tomsk), Kim Bo-kyung (Oita Trinita), Kim Jae-sung (Pohang Steelers), Kim Jung-woo (Gwangju Phoenix), Park Ji-sung (Manchester United), Lee Chung-yong (Bolton), Yeom Ki-hun (Suwon Bluewings). Hücum: Park Chu-young (Monaco), Ahn Jung-hwan (Dalian Shide), Lee Dong-gook (Jeonbuk Motors), Lee Seung-yeoul (FC Seul).

Takımın yıldızı açık ara Park. Bu 29290219023 ciğerli adam her bölgede çok rahat yonar. Öte yandan İtalyanlar ile neredeyse kanlı bıçaklı olan Ahn kadroda. Muhtemelen yedek kalacaktır zira Park Chu-young gibi Monaco'da iyi işler yapmış nispeten genç bir adam var kadroda. Şöyle bakınca Ada'da oynayan oyuncular göze çarpıyor kadroda. Ki Sung-yeung genç ve orayı iyi bilen Noat Samisa blogunun sahibine göre gayet heyecan verici bir adam. Daha ayrıntılı izleyeceğiz kendisini. Park'tan zaten bahsettik. Bolton'lu Lee Chung-yong da takıma tecrübe olarak çok katkı verecek adamlardan biri olacaktır. Pek izleyemediğim için teknik yorumu yapamıyorum. Öte yandan Tomsk'lu Kim Nam-il, Freiburg'lu Cha Du-ri'de Avrupa tecrübesi yaşamış oyuncular. Kalecileri ise yıllardır aynı. Sanırım tarihin başlangıcından beri Güney Kore kalecisi; Lee Won-jae. Büyük turnuva tecrübesi çok fazla. Yine fena olmayan bir performans sergileyecektir sanırım. Pek fazla konuşamıyorum bu ülke hakkında kusuruma bakmayın. Parlamasını beklediğim isim Celtic'li Ki Sung-yeung ve Monaco'lu Park Chu-young.

Yunanistan

Avrupa şampiyonu apoletli bir ekip Yunanistan. O performansın yarısına bile ulaşamayacaktır fakat sonuç olarak yine belli bir oyun şablonu var adamların. Kadroya bakalım;

Kaleci: Costas Chalkias (Paok), Alexandros Tzorvas (Panathinaikos), Michael Sifakis (Aris). Defans: Lukas Vyntra, Giorgos Seitaridis, Nikos Spyropoulos (Panathinaikos), Vangelis Moras (Bologna), Avraam Papadopoulos, Vasilis Torosidis (Olympiakos), Sotiris Kyrgiakos (Liverpool), Stelios Malezas (Paok), Socrates Papastathopoulos (Genoa). Ortasaha: Costas Katsouranis, Sotiris Ninis, Giorgos Karagounis (Panathinaikos), Christos Patsatzoglou (Omonia), Alexandros Tziolis (Siena), Sakis Prittas (Aris), Angelos Charisteas (Norimberga). Hücum: Dimitris Salpingidis (Panathinaikos), Theofanis Gekas (Eintracht), Giorgos Samaras (Celtic), Pantelis Kapetanos (Steaua Bucharest).

Kadroya bakınca Nikopolidis'in yokluğu direkt yüreğimi dağlıyor. Şöyle ayağı falan kayardı, ne de eğlenirdik diye düşünüyorum. Kaleci konusunda Chalkias ve Sifakis'ten biri kaleye geçecektir muhtemelen. Defansta Kyrgiakos'un yeri garantidir sanırım. Yanına Genoa'nın genç oyuncusu Papastathopoulos geçebilir ki spikerlerin vay haline diyorum. Ortasahada Karagounis ilerlemiş yaşına rağmen fena olmayan işler yapabilir. Katsouranis'te bu bölge için iyi bir partner olabilir. İtalya tecrübeli Tziolis'de bu ikilinin arasında yer bulmaya çalışır. Öte yandan Ninis gibi turnuvanın yıldızlarından olabilecek bir isim bulunuyor sağ veya sol kanat için. Seyretmesi en keyifli oyuncu olacaktır kesinlikle. Hücum bölgesinde boyu ve hızıyla ilginç işler yapabilecek bir Samaras bulunuyor. Bunun dışında Gekas da gayet kurnaz ve etkili bir golcü. Charisteas Portekiz'e Euro 2004'de attığı kafa golünden beri hala havadaymış. Ne yapar ne eder hiç bilmiyorum. Salpingidis ise bu sene Galatasaray'a karşı oynadığı maçta da gördüğümüz üzere ağır stoperlerin belalısı olabilir. Çok çabuk hızlanıyor adam. Kesinlikle takımın parlatacağı isim Ninis olacaktır. Çok yetenekli bir oğlan. Merakla yapacaklarını bekliyorum.

Evet kısaca takım tahminlerim böyle. Grup içinse kesin bir şey inanın diyemiyorum. Arjantin'in biraz silkinmesi liderliği garantiler. İkincilik için 3 takımda ideal gözüküyor. Şöyle en iyi performanslarıyla oynayacaklarını düşünüp tahmin yaparsam;

1. Arjantin
2. Nijerya
3. Yunanistan
4. Güney Kore

Hiç yorum yok: