İlk bölümde kartlardan ve bu kartların oyuna etkilerinden bahsetmiştim. Bu bölümde oynanışta kullandığımız pas, orta, bireysel hareketler ve çeşitlerini anlatmaya çalışacağım. Öncelikle pas ve orta türlerinden başlayalım.
Kısa pas: Normal ayağa kısa pas. Ps3 düzeninde x butonu.
Ara pası: Topu pası verdiğiniz oyuncunun önüne veya koşu yoluna atar. Ps3 düzeninde üçgen butonu.
L1+Ara pası: Bu iki tuşa aynı anda bastığınızda topu havadan veya defansın üzerinden pası attığınız adama gönderir. L1+üçgen tuşu. L1 tuşu klavye ve ps3 te aynı işlevde olup adam değiştirme tuşu olarak özetlenebilir.Not: Yukardaki 3 pas için geçerli bir nokta daha var. Uzaktaki oyuncuya aktarmak istediğimiz zaman bu tuşlara bir-iki saniye basılı tutuyoruz.
Normal orta/Uzun Pas: Normal havadan veya oyuncunun bulunduğu bölgeye uzun pas. Yuvarlak tuşu Ps3 düzeninde kullanımını sağlıyor.
Early Cross/ Gecikmeli orta(kısaca ben böyle adlandırdım): Bu orta ile geriden koşan adama topa yetişmesi için zaman sağlarız. Top falsolu ve üstten gider. L1+orta tuşu ile kullanılır.
Sert orta: Normal orta tuşuna iki kere ard arda basılınca yapılıyor. İçeri orta yükseklikte sert orta özellikle hızlı ataklarda yararlı oluyor.
Yerden orta: Normal orta tuşuna üç kere ard arda basılınca yapılıyor.
Aşırtma Şut: Tıpka havadan pas gibi L1+Şut tuşlarına aynı anda bastığımızda aşırtma şut çekebiliyoruz. Eski oyunlara nazaran şut barının yaklaşık yarısını doldurmak karşı karşıya pozisyonlarda etkili şut çıkartmaya yetiyor.
Ver-Kaç:Ver-Kaç oyundaki kilit fonksiyonlardan biridir. Kısaca pası verirken (kısa pas için geçerli bu) L1 tuşu ile birlikte basılı tutarak verdiğimiz zaman pası veren oyuncu koşuya başlıyor. Eğer top pas verdiğimiz oyuncuya geldiği anda geri pas verirsek, hangi yöne basmış olursak olalım koşu yapan adama pas veriyor. Bu hususa dikkat edip ona göre uygulamaya geçirin. Şimdi uygulamalı olarak birlikle bir duvar pası uygulaması yapalım.
Yukarda görüldüğü gibi öncelikle ver-kaç şeklinde pası veriyoruz.
Şimdi duvar pası ile ara pası fonksiyonlarını kombine ederek bir atak geliştirirsek;
Görüldüğü gibi paslaşmada önemli olan zamanlama. Doğru zamanlama ile bir anda kaleci ile karşı karşıya kalmak mümkün. Şimdi ver-kaç ile havadan pas kombinasyonunun ne kadar efektif olabileceğine göz atalım.
Geliştirilen atakta görüldüğü gibi kritik nokta deparda olan oyuncunuzun defansı çizgi halinde yakaladığı anda pası göndermek. E ilk bölümde anlattık o kadar, oyuncunun defansın arkasına sarkmasını da biz yapacaksak bu kartların ne anlamı var? O zaman topu ayağımıza aldığımızda ileri oyunculara dikkatli bakmak gerekiyor:
Sıradaki örnek ise Gecikmeli orta dediğim uzun pas için.
Frikik ve Şutlar:Arif Erdem'in "Galip gelmek istiyorsanız gol atmak zorundasınız" sözünü "gol atmak istiyorsanız şut çekmek zorundasınız" şeklinde modifiye ederek söze başlayacağım. Bahsettiğim aşırtma dışında oyunda herhangi bir extra tuşla şut çekmeye gerek yok. Örneğin plaseyi oyuncunun konumuna göre seçtiğiniz köşeye basılı tutup şut çekerek yapabilirsiniz. L2 tuşu aynı işlevi görüyor ama ne gerek var şut çekerken fazladan kombinasyona. Pozisyona göre ayak dışı, içi, burun şeklinde oyuncu yeteneğiyle paralel şutlar çekebilirsiniz. Uzaktan şutlardan önemli olan ise topu önünüze iyi açıp hızınızı iyi almış olursanız, şutu çeken adamınızın özellikleriyle paralel olarak etkili şutlar çıkartabilirsiniz.
Frikiklerde ise iki çeşit şut şansınız var. Birincisi normal oyuncunun duruşu ile birlikte kesme veya sert şurt. Kesme vuruş yaparken şutu çektiğiniz yönün aksine veya kısa pas tuşuna basılı tutarsanız top yavaş ama falsolu gidecektir. Sağa veya sola falso vermek için de L1/R1 veya sağ sol tuşlarını kullanmamız gerekiyor.
İkinci frikik modeli ise benim favorim olan model
Buna ek olarak birde şutu çeken Ronaldo, Gerrad gibi topa geriden yaklaşan, yıldız oyuncularsa penaltı gibi frikikleriniz olur.
Son olarak oyun içindeki çalım hareketleri aşağıdaki videoda mevcut. Güzel, göze hoş gelen ve sonuca etki eden oyunlar:)
PES 2010 Tüm Hareketler
by serhat_ps3
Not: Video GameOverTR'den alıntıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder