20 Mart 2010 Cumartesi

Fenerbahçe 1 - 0 Gaziantepspor


Yazıcak çok fazla şeyin olmadığı bir maç seyrettik. Öncelikle Jose Couceiro'nun hem doğru, hem yanlış hamlelerinden bahsedelim.

Birincisi Güiza'nın müthiş bir pozisyona girme becerisinden bahsetmiştik daha önceki yazılarımızda. Ne olursa olsun, istiyorsa bütün maç boş kaleye kaçırsın yine oynamalı çünkü savunmayı hücuma çıkarmayan, ileride kurulmuş tüm savunmaların arasına müthiş koşular yapabilen bir oyuncu. yani potansiyel tehlike. Bu tehlikeyi iyi görüp, bana göre çok doğru bir kararla, savunmayı geriye kurdu Jose. İyi de yaptı. Zaten pozisyonu da yok Fenerbahçe'nin. Alex'i de bu oyunla pasifize etti. Güiza çok müthiş bir gol attı ama o artık hakikaten Gaziantepspor'un engelleyebileceği bir gol değil taktiksel hamlelerle.

Fakat Daum'un da son haftalarda Bilica tehlikesi sebebiyle savunmasını geride kurduğunu düşünmedi sanırım. Beto gibi bir adamın silineceği belliydi böyle bir derinlikte. Nitekim silindi. Jorginho da silindi. Yani iki teknik adam birbirinin en önemli hücum silahlarını silmiş oldu. Zaten maçta pozisyon olmamasının en büyük sebebi de bu doğru savunma hamleleri ve yanlış hücum denemeleriydi.

Daum ise klasik bir Şükrü Saraçoğlu başlangıcı yaptırdı Fenerbahçe'ye. İlk 20 dakika müthiş bir tempo, oyunu geniş alana yayma, ayağa pasla Gaziantepspor'u sahasına hapsetti. Neredeyse her takıma yapıyor bunu zaten Fenerbahçe. Fakat ne gol ne de pozisyon çıkardı bu baskıdan. Fakat Daum'un şansı tam maç durağan bir hale geliyordu ki Güiza hakikaten müthiş bir şut çıkarıp golü attı.

Bu dakikadan sonra oyun hiç hareketlenmedi. İlk yarı da bitti.

Daum ikinci yarıya Selçuk - Emre değişikliğiyla başladı. Bana göre yüzde 100 yanlış bir karar. Zira geriye kuruyor defansını Fenerbahçe. Bu yüzden takımın boyu gereğinden fazla uzun. Yani savunmanın en gerisindeki adam ile hücumun en ilerisindeki adam birbirinden çok uzak. Bunun yaratacağı kopukluğu Emre müthiş dolduruyor. Zaten o yorulunca ve oyundan düşünce ikiye bölünüyor Fenerbahçe sahada; hücum ve defans olmak üzere. Eh sarısı olan Emre'yi biraz sakinleştirip, en az 70'e kadar tutsaydı çok doğru bir iş yapmış olacaktı Daum. He bu değişikliğin yaratabileceği olumsuzlukları hiç değerlendiremedi Antep o ayrı.

Gaziantepspor tarafında ise ikinci yarı ben Jose Couceiro'dan Julio'yu oyuna sokmasını, silinen Jorginho'yu da oyundan çıkarmasını bekledim. 50. dakikada Erman çıkıp, Julio girdi. Erman da çok kötüydü. Yani Couceiro'ya hak veriyorum bu değişiklik için. Fakat Jorginho, Zurita'ya yaklaşmak yerine yine savunmanın arasına gömülünce Erman'ın çıkması nispeten kötü oldu. Emre'nin çıkmasından sonra Fenerbahçe 4-4 ve 1-1 olmak üzere ikiye bölünmüş bir sisteme dönmüştü. Bunu nasıl değerlendirebilirsiniz? Birincisi iyi pas yaparak rakibin tüm bağlantısını kesersiniz. İkincisi ve en önemlisi ise rakibe sürekli ön alan baskısı uygulayıp uzun ve isabetli toplarla çıkma şansını sıfırlar ve bu sayede savunmanızı güvenle öne çıkarıp, rakibi yarı sahasına hapsedersiniz.

Hiç birini yapamayınca Gaziantepspor, Fenerbahçe'nin çok aşırı belli olan bu zaafını hiç değerlendiremedi. He bir kere değerlendirdiler. Çok iyi pas yapıp kaleye geldiklerinde dakika 90 küsürdü. Eh böyle olunca Daum'un zaten işine geldi. Öte yandan Jose bir değişiklik daha yapıp Mehmet'i oyuna almış ve Jorginho'yu çıkarmıştı. Ortasahanın ortasına Serdar Kurtuluş'u koydu, Murat Ceylan'ı sağa çekti ve Mehmet'i sağ forvet yaptı. Bunun getirisini 5-6 dakika kullandı Gaziantepspor. Olcan'ın sağa doğru bir pası ve Mehmet'in isabetsiz bir ortası var. Daha sonra Daum Vederson'u da oraya alınca zaten çok pasif oynayan Gaziantepspor'un atak yapma şansı sıfırlandı ve maç böyle bitti.

Maç hakkında ekstra bir şeyler söylemek gerekirse hakem Kuddusi Müftüoğlu'nun kendinden bekleneni yaptığı ve oyunu çok kötü yönettiğini söyleyebilirim. Özellikle ilk yarı bana göre Santos'un düşürülmesi(ilk değil, ikinci pozisyon) penaltıydı. Barizdi hem de. Fakat vermedi. Daha sonra ise çok acayip faul düdükleriyle topu Fenerbahçe'ye vermeye başladı. Yani eyyam yaptı. Klasik Türk hakemi diyor, başka bir şey demiyorum.

Fenerbahçe, Galatasaray maçı öncesi fire vermeden 3 puanı almış oldu. Gaziantepspor'un ise bir an önce agresif oynamaya başlaması lazım. Çok yetenekli oyuncuları var fakat hiç agresif değiller. Çok durarak oynuyorlar. Durarak da oynanır. Ama sağ ve sol forvetinizin çok kaliteli olması, top aldıklarında pozisyon yaratabilecek meziyetlere sahip olması gerekir.

Neyse sıkıcı bir maçtı sonuç olarak. Dünkü Kasımpaşa - Beşiktaş maçından sonra hakikaten hayalkırıklığı yarattı

Hiç yorum yok: