2 Mart 2010 Salı

Pes Rehberi Part 1: Kartlar ve Kullanımları


Son yıllarda basamakları hızlıca çıkmakta olan PES oyunu 2010 serisiyle yükselişini sürdürüyor. Özellikle oynanış açısından yapılan düzenlemeler ve oynanışa eklenen yeni özelliklerle futbol hissini gayet güzel oynayanlara yansıtıyor. Ama yükselişle birlikte atmosferdeki eksiklik hala giderilebilmiş değil. Oynadığımız stadyumlar sürekli bir Atatürk Olimpiyat Stadyum’u havası vermiyor değil.

Öncelikle şunu belirtmeliyim; eski oyunlardan farklı olarak özellikleri iyi olan bir adam hem güzel bir pasör, hem güzel bir koşucu hem de isabetli bir şutör olamıyor. Bunun en net örneği Messi’nin hızlı çabuk birebirde etkili olmasına rağmen ince paslarda sıkıntı yaşaması. İşte bunu belirleyen etken oyundaki yeni bir özellik olan kart sistemi. Maç içersinde oynarken Menüden Game Plan seçeneğine giriyoruz. Ardından Set Formation seçeneğinden Player index’e girdiğimizde hangi oyuncuda hangi kartlar olduğu gözüküyor. Örnek olarak Messi, Ronaldo, Robben gibi hızlı kanat oyuncuları için İncisive Run kartını açtığımız zaman bu oyuncular ceza sahası içersine ani dalışlar yaparlar. Bu sayede hem pas yapmak için farklı bir seçeneğimiz oluyor hem de rakip defans oyuncuları bocalıyor.

Oyun içersinde bazı yıldız oyuncuların karakteristik özellikleri spiker tarafından top onlara geldiğinde söyleniyor. Mesela Messi için “hızlanması yüksek”, Essien için “yorulmayan ortasaha”, ramos için “oyunu iyi çeviriyor” tarzı karakteristik kartlarını belirten yorumlar duyuyoruz. Aynı zamanda bu hızlı ve üst düzey oyuncular için top sürme, çabuk dönme gibi “one man show” yapmamıza yetecek kartlar da mevcut. Kun Aguero, Messi, CR gibi oyuncular bunların başında geliyor. Orta saha oyuncuları için genel olarak pas kartı, ara pası kartı, tek top oynama kartı gibi kartlar gayet kullanışlı. Forvet oyuncuları için birebir kartı, şut kartı kritik kartlar başında geliyor. Örneğin bazı oyuncuların oyun içinde “sliding tackle” hareketini çok daha efektif yaptığını görüyoruz. Bu da aynı şekilde bu karta sahip olmalarından geliyor. Tıpkı gerçek hayatta Arda Turan’ın yaptığı “kepçeleme” hareketini bu kartlı oyuncular yapıyor.


Peki bu kartları sadece pasif özellik olarak mı kullanıyoruz? Bu konuda oyuncularda oyun stili, defans arası koşular, ataklarda bindirme gibi kartlar mevcut. Örneğin Dani Alves. Alves’i kartlar seçeneğinden oyun stili atak olacak şeklinde ayarlayıp, ataklarda bindirme kartını açarsak, o kanattan yaptığımız çoğu atakta Alves sürekli bindirme yapacaktır. Ancak bunun bir tehlikesi bulunuyor. Bunun için de kendi tecrübe ettiğim bir örneği vereceğim. İngiltere Milli takımında Ashley Cole atak düşünceli ve bindirme kartı açık şekilde bulunuyor. Ancak anlamsız şekilde sürekli orta sahada gezip arkasına adam kaçırıyor. O yüzden bunun dengesini iyi ayarlamalıyız.

Oyun taktiklerinde de olumlu gelişmeler var. Takım olarak oyuncuların birbirleriyle olan yakınlıklarını, forvet koşularını, çapraz koşularını, defansif kurgusunu ayarlayabiliyoruz. Bunlar rakamsal olarak 100 üzerinden değerlendirilmiş. Bu seçeneklere Game Plan içersinden Tactic menüsünden ulaşabiliriz. İki tip kart çeşidi vardır. Pasif kartlar; açma kapama seçeneği olmayan, oyuncuya extra özellik ekleyen kartlardır. Aktif kartlar ise; maç içersinde, oyun planınız dahilinde kullanımı size kalmış olan kartlardır. İster açıp kullanın, isterseniz kapatıp bu özellikler olmadan taktiğinizi belirleyin. Şimdi bu kartlardan bahsedelim;



Reaction: Oyuncunun rakip defansın arkasına koşu yapması. Bu işte Torres, Eto’o, Villa başarılı oyuncular.


Passer : Pas kartı. Ara pası yeteneği. Pasörler konusunda bahsettiğim oyuncular başı çekenler arasında.


1 on 1 Finish: Birebir bitiricilik kartı. Vuruş tekniği bu kart ile birlikte çok değişiyor.
Pk Taker: Penaltıcıların kartı. Yeni oyunla birlikte zor olan penaltı atma olayı bu kartla sıkıntı olmaktan çıkıyor.


1 Touch Play: Tek top kartı. Özellikle pas futbolunu benimseyenler bu karta sahip oyuncularla dolu takımları tercih etsinler. Misal: Barcelona


Outside Curve: Bu kartla birlikte oyuncu ayağının dışını rahat kullanabiliyor. Paslar, şutlar gibi.


Man Marking: Adam markajı. Özellikle savunma oyuncularında bu kart bulunuyor. Kademe konusunda önemli bir kart. Kayserispor maçında Makakulayı tutan Emre Güngör bu karttan bir deste götürmüştür mesela yanında:)


Slide Tackle: Top kapma kartı. Topu kesmekle birlikte kazanmaya yarıyor. Arda Turan kepçesi örneğini tekrar vermekte yarar var.


Covering: Bu karta sahip oyuncular arkadaşlarının bıraktığı boş alanları dolduruyor.
Df Leader: DF Leader savunma oyuncuları ofsayt taktiklerini bu kartı olmayan defanslara göre çok daha iyi ve başarılı yapıyor.


Penalty Saver: Kaleci kartı. Penaltı kurtarmada çok etkili bir kart. Bu kartlı kaleciler siz hareket ettirmesiniz bile penaltı esnasında sağa sola gelen toplara bir miktar otomatik uçuyor.
1 on 1 Keeper: Kaleci kartı. Birebir pozisyonlarda iyi yer tutup golü önlemede etkili.


Long Throw: Delap desem özetler herhalde durumu.

Quick Turn: Hızlı dönüş kartı. Bir anda oyuncuyu geriye çektiğinizde ani dönmesini sağlar. Çoğu üst düzey oyuncuda bu kart var.


Marseille Roulette: Topun üstünde dönme hareketi.


One Footed Roulette: Tek ayakla topu çekip dönme hareketi. Kewell, Tevez vb.


Elastico: Elastico özelliğini ekleyen kart. Flip- flaplar, bilek hareketleri gibi varyeteler bu kart sayesinde aktive oluyor.

Cross Over Turn: Hızlı dönüp orta açmaya yarayan kart. Ani şekilde orta açma gerektiren pozisyonlarda bu karta sahip oyuncunun farkı belli oluyor.


Scooping: Topun dibine girip rakip üstünden aşırtma hareketi.


Quick Scissors Dribble: Klasik L1 e birkaç defa basıp bırakınca bacaklarının arasından geçirme hareketi.


Super Sub. : Gerçek hayattan örnek olarak Semih diyebiliriz bunun içinde. Oyuna sonradan girince oyuncunun gol atma kabiliyeti artıyor.




Yukarda bahsettiğim kartlar pasif kartlar. Gelelim aktif-pasif ayarını yapabildiğimiz kartlara:

Goal poacher: Son defansa göre kendini ayarlayıp pas bekler.


Fox in the box: Yeteri kadar hücumda adam yoksa topu tutup boşa kaçan adam bekler.


Mazing run: Topu aniden terse çekince topukla önüne alıp avantaj sağlar


Tails man: içeri doğru topla birlikte girebilme özelliği


Anchor man: Takım atağa kalktığı zaman defansta bekler.

Overlapping run: Özellikle backlerde bulunan bindirme kartı.


Deep cover: Takım atakta olduğu zaman defansta en derinde bekleyip savunma için tetikte bekler.


Pinpoint Pass: Uzun toplarda isabet sağlamaya yarayan kart.


Trickster: Birebirde adam geçmeyi kolaylaştıran kart.


Dummy Runner: Boş koşular yaparak arkadan gelecek adamlar için boşluk sağlar.


Free roaming: Pozisyonu iyi izleyip ceza sahasına atılan toplara aniden hareketlenme sağlar.

Incisive run: Topla birlikte ve topsuz defansın arasına dikine koşu yapma kartı


Extra Attacker: Defans oyuncularında bulunan bu kart hücumlarda ileri gol aramaya gitmeyi sağlar. Örneğin Lugano:)


Cut Back Pass: Ani şekilde içeri kıvrılıp dışardan gelen oyunculara topu çevirmeyi bu karta sahip oyuncular başarılı şekilde yapıyor. Klasik pes golü artık kart şeklinde evimizde.


Box to box: Box to box oyuncu tipinde bulunan kart. Oyunu iki yönüyle oynayıp pas alışverişinde büyük rol oynar.


Chasing Back: Topu kaptırınca kaptırdığı adamın peşinden koşup geri kazanmaya çalışır.


Enfoncer: Bunada çok yakından bir örnek Barış Özbek. Kısacası pres ve baskı yapma kartı.


Long Ranger: Şut çekmek için kendine her zaman alan yaratır.

Early Cross: Bu karta sahip oyuncular gecikmeli ortayı, bunu değerlendirecek oyuncuların direk kafasına kondururlar.


Classic No. 10: Oyun kurucu kartı. Buna sahip oyuncular takımı adeta ataklarda yönetir.


Ayrıca bu kartların animasyonlarının kart menüsünde üzerlerine geldiğinizde yukarıdaki saha ve kutucuklarla gösterimi mevcut.


İlk bölümün sonuna geldik. 2. bölüm de bu kartlara göre hangi oyuncuların hangi özellikleri etkili ve oynanış içersinde pas zamanlaması ve çeşitleri, çalım stilleri, frikik kullanımı gibi konulara değinmeye çalışacağım.
İyi oyunlar

3 yorum:

p10 dedi ki...

Bazılarını yanlış yazmışsın arkadaş. Özellikle ben kart kart, oyuncuları tek tek denedim. Mesela baktım, bir kart var ikisinde de. Sonra baktım ... hareketini yapıyorlar. Hmm, tamam, bu kart bu hareker o zaman dedim. Yani, denenmiş ve kesinlikle tecrübe edilmiş hareketlerdir.

İsterseniz söyleyebilirim...

Back of the Post dedi ki...

Tabiki de. Bende tek tek kontrol ettim hareket olanları, bireysel özellik olanlar zaten üst kutucuklarla gösteriliyor. Ama elbette hatam olabilir. Söylerseniz sevinirim.

p10 dedi ki...

Bir süredir şehir dışındaydım, o yüzden şimdi yazabiliyorum. Neyse.. sadede geliyorum. Belki kullanıyorsunuzdur da fakat hangi kart olduğunu bilmiyor olabilirsiniz ve benim de hatalrıum olabilir,; ama gerçekten (sizin de dediğiniz gibi) tecrübe etmiş olup şimdi bilgi vereceğim. Bazı siteler gibi alıntı yapmıyorum (sözüm size değil). İşte bunlar kendi deneyimlerimin bir neticesi, bir ürünüdür.
Mesela:

-Outside Curve.. (topu arkadan geçirerek yanına veya önüne alma hareketi..) "DRAG BACK" hareketleri olarak da geçer (1-2 tane farklı versiyonu var.. ) -topu sadece geriye çekmiyor,ayrıca ileri veya yana doğru da çekiyor-

-Quick Scissors Dribble (özellikle bu hatalı açıklama olmuş kardeş,yani asıl hareket o değil)
Bunu açıklamak biraz zor. "FEINT FLICK" veya "STEP OVER" olarak da biliniyor..

-Cross Over Turn: İşte klasik C. Ronaldo hareketi.. R. Carlos da bunu yapıyor..
Bu hareketin birkaç ismi var. "RONALDO CHOP" veya "HEEL RUSH" diye de bilinir.. Ama, en sağlam isim bence Ronaldo Chop ;)

-Mazing run: Çok çevik bir şekilde çalım atabilme.. Mesela; en güzel örneği: Messi.
(sizin burada m.run için yazdığınız açıklama yukardaki -c.o.turn- ile karışmış galiba. eğer m.run'daki açıklamada C. Ronaldo'nun o klasik hareketini kastettiysen..)

-Talisman: Top kendisine geldiğinde, kendisiyle birlikte takım da ileri çıkar, takımı ileri taşır. Xavi, Fabregas gibi..


(Hepsini en ince detayını kadar incelemedim) Fakat, yine de diğerlerinde pek bir hata veya sorun olmadığı kanaatindeyim, hatta bazılarından ben de istifade ettim. Yanlış, kırıcı vs. sözleri farkında olmadan yazmışsam, şimdiden özür diler, kusura bakılmamasını arzederim.

P10