8 Mart 2010 Pazartesi

Maç Günü: Eskişehirspor - Galatasaray


Kasımpaşa maçında oynadığımız çok iyi, çok tempolu maçtan sonra şimdi bu çıkışın sürekliliğini kanıtlamamız gereken en önemli virajlardan birine çıkacağız 3 saat kadar sonra.

Öncelikle Eskişehirspor'un seyirci avantajından bahsedelim. Yüzde yüz ihtimalle stad tamamen dolu olacaktır. Boş doluluk değil, efektif bir seyirci olacaktır. Bir de üstüne Eskişehirspor'un tribün bandosu da ayrı bir renk katacaktır maça. Hakikaten güzel bir deplasman havası olacaktır. Futbola renk katacağı için mutluyum.

Galatasaray - Kasımpaşa maçından sonra TV'lerdeki süper yorumcularımızın söylediği Kasımpaşa açık futbol oynadığı için böyle oldu vs. gibi yorumları biliyoruz. Kısmen haklılık payı olsa da Galatasaray'ın güzel oyununun sebebini tamamen buna bağlamak terbiyesizliktir. Eskişehir iki iyi beki olan, ortasahayı sağlam tutan, ileride de 4 hücumcu kullanan bir takım. Stoperlerinin ağırlığı ise savunma dezavantajlarından. Yani Galatasaray tempoyu arttırdığı sürece Eskişehirspor defansını aşırı zorlayabilir. Kasımpaşa maçı bu tempo artışı için güzel bir işaret oldu. Tam ihtiyacımız olan tempoyu yapabildiğimizi öğrendik. Üstelik o maçta Avrupa yorgunluğumuzda olduğu için aktif dinlenmeyi pek beceremeyip golü yemiştik. Bugün daha fit olacağımızı ve 30-35 dakika sonra, özellikle gol bulursak daha iyi paslaşıp, daha iyi bir alan savunması yapacağımızı düşünüyorum.

Eskişehirspor ise devre arası Jaycee adında bir forvet aldılar Belçika'nın Mouscron takımından. Aslında hakikaten 2-3 milyon € ederi olan bir oyuncu. Fakat Mouscron'un borçlarından dolayı futbolcularının serbest kalmasını iyi takip etmiş Es-Es ve bu oyuncuyu takımına kazandırmış. Öte yandan Burak Yılmaz'ın yokluğunu Erkan Zengin ile sağ tarafı yamadılar. Öte yandan yine bu bölge için bizden Aydın Yılmaz'ı kiraladılar. Bunların üstüne çok iyi bir oyuncu olan Sezer Öztürk'ü takıma katarak takımdaki organize eksikliğini gidermeyi başardılar nispeten. Bu sebeple bugün ortasahada oynayacak oyuncuların çok dikkatli bir savunma yapması gerekiyor. Jaycee ve gol atamasa da tecrübesi çok başka olan Ümit Karan'a atılacak paslara, ara toplarına izin vermemeleri gerekir. Öte yandan, geçen haftaki sisteme göre konuşuyorum, öndeki 4'lünün baskısı çok önemli. Zira topla pek iyi olmayan Es-Es'in çizgi 4'lüsü çok top kaybı yapabilir. Bir diğer getirisi de Eskişehir'in kendi sahasına hapsolmasını sağlar bu baskı.

Eskişehirspor'un önliberoları olan Fahri, Doğa, Ragıp gibi kuvvetli adamlardan oluşuyor. Oyundan düşeceklerini pek sanmıyorum fakat savruk bu oyuncular. Ritmini bulmuş Keita, Gio, Jo ve Arda'ya karşı çaresiz kalıp kart görebilirler. Zira bu 4'lü hakikaten Kasımpaşa maçında müthiş işler yaptı. Diğer taraftan Elano'nun takıma katılması biraz soru işareti doğuracaktır. Bana göre geçen hafta Ayhan'ın yaptığı kadar savunmayı yapar. Fakat bu maçta biraz daha defansif bir oyuncu gerekir mi? Defansif bir oyuncu koyduğumuzda organizasyon eksikliği hisseder miyiz? Bu gibi sorular var ortada. Birincisi daha defansif bir oyuncu gerekir tabi. Ama Galatasaray'ın kontraları için Elano şart ve Elano muhtemelen oyunun sıkışacağı dakikalarda, hatta hızlı hücumlarımızda çok lazım. Topun bizde kalması için lazım en önemlisi. Fakat savunma performansı çok mühim. Kilit noktalardan biri hatta.

Sonuç olarak lafların önemsiz, performansların çok önemli olacağı bir maç. Keskin virajlardan biri.

Başarılar Galatasaray.

Hiç yorum yok: