16 Nisan 2010 Cuma

Bursaspor 2 - 0 Gaziantepspor


Az pozisyonlu, bol keyifli bir maç oldu.

Bursaspor klasik başlangıcının ötesinde bir 5 dakikayla başladı maça. Neredeyse top değmedi bile Gaziantepsporlu oyuncuların ayağına. Belki pozisyon çıkmadı ama erken gol isteği bariz belli oluyordu.

Bu 5 dakika sonunda Gaziantepspor'dan Serdar, Zurita ve Erman devreye girip, topa sahip olmaya başladılar. Özellikle Erman ve sağbek olmasına rağmen Serdar'ın müthiş topla oynama isteği maçı dengeledi. Hatta 15. dakikaya kadar Gaziantepspor topla istediği işleri yapabildi.

Bu dakikadan sonra maç tekrar dengeye bindi. Bursaspor, o ilk 5 dakikadaki hakikaten korkunç baskısından sonra tek kanatla oynamaya başladı. Zira Serdar Kurtuluş hem Ozan İpek'i, hem de Mustafa Keçeli'yi çok iyi durdurdu. Eğer maç boyu hiçbir şey yapmayan Ferdi yerine daha efektif bir oyuncu olsaydı, bu ikilinin savunma zaaflarını iyi değerlendirebilirdi Gaziantep. Nitekim oraya Murat Ceylan geçince baya bir işledi o kanadı.

Bursaspor soldan etkili olmasa da içeriden Bekir Ozan ve özellikle sağdan Volkan Şen ile Gaziantepspor'u bitirdi. Bugün Volkan Şen'in attığı goller ona buna çarpıp girse de oyunu kesinlikle 2 golü hakeden bir oyundu. Zira Volkan çok başka oynadı bugün. İçeriden, sağdan sürekli top taşıdı. Bugün Ivan'ın hücumda neredeyse hiç gözükmemesinin sebebi bu adamın sağ kanattaki müthiş oyundur. Atak potansiyeli Ivan'ı defansa çiviledi. Ivan'ın önünde oynayan Olcan'ın rezalet performansı da Volkan'ın bu denli efektif oynamasına etkili olsa da hakkını teslim etmek lazım. Keita'dan sonra bu denli rakibi sürklase edebilen tek adam bana göre Volkan.

Bekir Ozan ise Bursaspor'un alışılmış uzun toplarını tek başına azalttı. Savunmaya gidip top aldı, sürekli pas istedi. Hakikaten çok iyiydi. Özellikle ikinci yarı Sercan'a attığı bir pas var ki Xavi gözümün önüne geldi doğrusu. Eğer sürekli bunları dener, kendini bu pas yönünde geliştirmeye çalışırsa çok iyi bir iç oyuncusu olabilir. En azından bu tip bir oyun oynayabileceğini de gösterdi.

İlk yarı berabere bitecekmiş gibi dururken Bursaspor'un golünün gelmesi hakikaten Bursaspor için bir şanstı. Zira hem taraftar, hem futbolcular agresifleşmeye başlamıştı. Sürekli itiraz, sürekli bir telaş geliyordu Bursaspor'un üzerine ki şampiyonluk getiren gollerden biri oldu. Böyle goller gerçekten şampiyonluğa oynayan takımların ihtiyacı olan goller. Devre arasına berabere girmiş bir Bursaspor, ikinci yarı daha panik, daha dengesiz saldırıp, gol yiyebilirdi belki de. Fakat bu skorla girince Bursaspor istediği oyuna döndü.

İkinci yarı başladığı gibi Olcan ve Ferdi'nin çıkıp, Murat Ceylan/Ahmet Arı ve Beto'nun gireceğini düşündüm. Fakat Couceiro biraz daha sabretti Ferdi'ye. Fakat bir işe yaramayacağını görünce Betoyuı oyuna çekti. Sonra oyundan düşen ve defans ile forvetteki kopukluğu ilk yarıdaki gibi düzeltemeyen Erman'ı çıkarıp, Murat Ceylan'ı oyuna çekti. Murat Ceylan'ın girişiyle Serdar'ın göbeğe geçmesi benim için biraz garipti. Zira orada iyi iş yapıyordu. Fakat Murat sırıtmadı. Gayet etkili oldu oradan. Yani Couceiro'nun düşündüğü tuttu. Murat'ın oyuna geçip, Serdar'ın göbeğe kaymasıyla birlikte zaten kendini geri atmış Bursaspor hiç top bulamamaya başladı.

60 ile 70 arası o ilk yarının başındaki güzel oyunu oynamaya başladı Gaziantepspor. Cezasahası önünde çok iyi paslaştılar, oyunu kanatlara yaydılar, pozisyon da buldular. Fakat Beto çok acayip bir kafa vuruşu yapınca pozisyon kaçtı. 70'ten sonra tekrar Volkan devreye girdi. Sağdan bir çok top getirdi yine. Defansın uzun oynadığı zamanlarda Turgay'ın indirdiği topları iyi takip etti. Zaten Sercan'ın yerine Ergic oyuna girdiğinde maç tekrar dengelendi. Dönen topları tekrar toplamaya başladı Bursaspor. Böyle olunca çok kontra şansı doğdu. Eğer Deumi hızlı bir stoper olmasaydı daha erken oyunu açabilirdi Bursaspor.

Bursaspor'a bakarsak, Ertuğrul Sağlam tam TSL'ye uygun bir takım yaratmış. Birincisi stoperlerini hiç zorlamıyor. Sadece topu kanatlara ve Turgay'a doğru uzun oynatıyor. Kanatlara gidecek topları ise Volkan ile Ozan İpek iyi takip ettiği için topun Bursaspor'da kalma şansı çok oluyor. Savunmayı ise hiç ileri çıkarmayıp pozisyon alma beceriksizliklerini ve ağır kalma dezavantajlarını siliyor.

İkincisi duran topları çok iyi çalıştırmış takımına. Çok fazla varyasyon olmasa da, Ömer'in bu sene duran toplarda Vidic etkisinde oynamasıyla çok gol buluyor, çok pozisyon üretiyorlar. Tabi Ali Tandoğan'ın, Gençlerbirliği'ndeki gibi bu tip topları kullandığını unutmayalım. Ayrıca taçlarda da ön direk organizasyonu var Bursaspor'un. Stoke City geldi aklıma.

Üçüncüsü ise ön alan baskısı. Bir çok kez yazdım. Yine yazayım. Bursaspor kesinlikle müthiş bir baskı kurmuyor. 2-3 doğru pas yapıldığında hemen savunmayla karşı karşıya kalıyor Bursaspor'un rakipleri. Mesela ilk yarı Olcan'ın 1-2 pozisyonu var bu sayede. Fakat Türkiye'deki stoperler top çıkarmada son derece yeteneksiz olduğu için bu plan tutuyor. Seneye böyle oynamaya çalışırlarsa Avrupa'da çok sıkıntı yaşayacaklardır. Ama dediğim gibi Türkiye'de bu dengesiz baskı işe yarıyor.

Maça dönersek Ergic'in oyuna girmesiyle Bursaspor dengeyi sağlamıştı demiştik. Yine bu oyuncunun topu çalıp, Turgay'a topu atması, Turgay'ın müthiş bir zamanlamayla pasını Volkan'a atması, Volkan'ın topu kötü kontrol etse de Mahmut'un kırık burnu yüzünden pek cesaretli olamayıp topu tam kontrol edememesi ve topun Volkan'a çarpmasıyla Bursaspor golü buldu ve maçı kopardı.

Şampiyonluk için tam kesin diyemesem de ilk 2'yi neredeyse garantilemiş oldu bana göre Bursaspor bu maçla. Tabii ki Kayserispor, Beşiktaş ve Galatasaray maçları çok zor geçecek. Ama tahminim CL'yi garantiledikleri yönünde.

Hiç yorum yok: