12 Ağustos 2010 Perşembe


Warcraft 3'ün Blizzard kaynaklı olmayan bir modu olan Dota'yı çoğu oyunsever duymuştur. Dota çıktığı andan itibaren çok büyük bir ivmeyle yaygınlaşıp büyük turnuvalar boyutuna kadar ulaştı. Basit olarak Dota; seçtiğimiz farklı hero diye tabir edilen karakterleri seviye seviye geliştirerek, çeşitli eşyalarla donatıp rakibinizin base'ini yok etmek olarak anlatabiliriz. Oyunun sistemi ne kadar mükemmel olsada sonuçta bu oyun bir warcraft 3 modu bile değil. Buna rağmen ben dahil çoğu oyuncuyu kendisine çekmeyi başarmıştır.

Gelelim League of Legends'a. Oyunun yapımcıları Dota'yı oluşturan ekipten bir kaç kişiyi kadrolarına katıp bu oyunu oluşturdular. Sistem olarak tamamen aynı olan bu oyun farklı herolar, farklı skiller, farklı eşyalar, farklı ve bir o kadar da benzer bir grafik sunuyor bize. Açıkcası Dota'nın bir kopyası olmaktan öte geliştirilmiş versiyonu olarak bizlere sunulmuş gibi. Oynanış açısından Dota oyuncularının hiç yadırgamayacakları bir oyun olan LoL (League of Legends) bir sürü yenilik barındırmakta içersinde.



Basit olarak açtığımız hesabımız bir summoner oluyor. Summoner denilen şey aslında biziz. Yönettiğimiz karakteri her oyunda summonluyoruz. Oyun kazandıkça exp puanları edinip seviye atlayabiliyoruz ( Oyun içindeki karakterlerimizden bahsetmiyorum, direkt summoner olan ana hesabımızı kastediyorum.) Her level atladığımız da 1 master point adı verilen puanları alıyoruz. Bu puanlar ile var olan talent sistemimizi oluşturuyoruz. Defence- Offence- Utility olarak üç farklı talent ağacımız var. Bu talentler basit olarak genel özellikleri etkileyen seçenekleri içeriyor. %1 critical artışı, %0.5 hp gibi her hero için geçerli özellikler bunlar. Ayrıca bunlara ek olarak rune olarak adlandırılmış bir sistem var. Her maç yaptığımızda influence point denilen puanları kazanıyoruz. Bu puanlar ile LoL store içersinden değişik özellikte rune'ları satın alıp summoner'ımızın özelliklerini geliştirebiliyoruz. Açıkcası şahane bir fikir benim nazarımda.


Gelelim karakterlere. Oyunda onlarca karakter var. Ancak bu karakterlerin az bir kısmı ücretsiz. Oyun direkt olarak ücretli bir oyun değil. İlk indirip oynadığınızda 8 9 adet karakteriniz oluyor. Maç yaptıkça kazandığımız influence puanları ile yeni karakterler açabiliyoruz. Ancak bu çok uzun bir süreç olacağından cuzi bir miktar para ile alacağımız Riot puanları ile karakterleri açabiliriz. Kısaca karakterleri satın alabiliriz. Bunun dışında level atlamamıza ve puan almamıza yardımcı ek "boost"lar mevcut. Bunlarıda parayla aldığımız Riot puanları ile ediniyoruz.



LoL açıkcası çok güzel bir oyun olmuş. İlk duyduğumda "off Dota çakması" tepkisi vermiş olsamda bence Dota'yı aşan bir oyun. Umarız para hırsına bürünmeden ve yenilikçi yapısını bozmadan gelişmeye devam eder

Hiç yorum yok: