11 Ağustos 2010 Çarşamba

Ve Arda Şut Çeker(!): Türkiye 2 - 0 Romanya


Elemelerden önceki son maçımızı vasat bir oyun ve müthiş bir Arda Turan golü seyrederek 2-0 kazandık. Emre'nin yerinin değişmemesi gerektiğini bize tekrar gösteren bir maç oldu.

Savunma ve hücum bir takımın ortasahası kadar yapılır. Türkiye'nin 4-2-3-1 düzenindeki ortasahası, yani 2 ve 3 kısmı bu iki görevi pek yapamadı. Bunun birinci sebebi Nuri'nin bir türlü orada oynayamaması. Almanya'da çok çok iyi işler yapıyor. Fakat Milli takımda şimdilik istenen seviyede, istenen sorumluluk anlayışıyla oynayamıyor. Aurelio ve Nuri ikilisinin önüne baskı altında etkisiz kalan Emre geçince de iyice ortasaha problemi ön plana çıktı.

Bu tip bir ortasahayı Kazakistan maçında denemeyecektir Hiddink. Zira 4-2-3-1 oynayan Türkiye'nin, 3'lüsünün ortasında Arda Turan'dan başka oynayacak adamı yoktur. Arda Turan hızla bambaşka bir oyuncu olmaya doğru gidiyor. 2 senedir çok çalıştığı, eksiklerinin üstüne sürekli gittiği belli oluyordu. Bu sene ise hem kilo vermiş, hem şutlarına daha hakim olmuş, hem de duran topları başarılı kullanmaya başlamış bir Arda izliyoruz. Bizim taraftarımız medyanın gazıyla bu adamı yollamaya bile çalışmıştı. Ayıptır yahu ayıptır. Avrupa'da ve Türkiye'de oynayan tüm Türkler içinde ki Mesut da dahildir buna bana göre, Arda kadar komple futbolcu yok. Savunması var, hücumu zaten üst düzey, kuvvetli, oyun zekası zaten iyiydi, giderek de daha iyi oluyor, şutu var, duran top kullanabiliyor vs. vs. Böyle bir adamı 15 milyon €'dan aşağıya alamazsınız. O fiyattan da aşağısına satmamalısınız. Ama Türkiye'de Arda'yı rahat bırakmazlar o ayrı. Yarın veya bir sonraki gün Sinem Kobal'lı, arabalı bir Arda haberi mutlaka girecektir. Zira çok formda Arda.

İlk yarıya tekrar dönersek sağ kulvarı çok etkili kullanamadığımızı söyleyebiliriz sanırım. Gökhan Gönül sakatlık sonrası kendine gelememiş şimdilik. Bana göre şu haliyle Sabri'yi asla kesemez. Öte yandan Hamit'i de sağ kanat yerine, Emre'nin yanına koymak daha iyi olur bana göre. Emre ve Hamit'in savunma/hücum organizasyonunu çok iyi düzenleyebileceklerini düşünüyorum. Özellikle Emre'nin iç mevkiinde, baskıdan 5-10 metre uzakta durup oyunu müthiş yönlendirdiği çok açık. Sağa, sola ve ileriye doğru çok iyi paslar dağıtıyor. İkinci yarıda hücum anlamında daha etkili olmamızın sebebi Emre'nin geriye gelip kendini markajdan kurtarmasıdır zaten. Emre'nin yeri asla değişmemeli.

Savunmanın solunda İsmail'i bu maçta beğenmedim. Daha efektif oynaması, daha fazla hücum organizasyonlarına katılması gerekir. Aurelio ile zaten hücumlarda üçlenen stoperler düşünüldüğünde İsmail ve Gökhan'ın hücum konusunda daha iyi olması bekleniyor. Umarım Kazakistan maçında böyle olmaz. Defansın göbeğinde Hiddink Servet'in yanına Hakan Balta'yı koyarak savunmanın top çıkarırken yaşayabileceği sıkıntıyı bir nebze gidermesi, onun ligi de iyi takip ettiğini gösteriyor. Her ne kadar Servet yine acayip işler denese de Hakan Balta'nın stoper olarak kullanılması iyiye işaret.

Hücumda ise ilk yarı Mevlüt bana göre Milli takımın santraforu olacak kalitede oynadı. Çok az topla buluşturulmasına rağmen etkili olan tüm ataklarımız onunla noktalandı. Hele ki vurduğu bir kafa hakikaten çok iyiydi. Mevlüt bence banko oynayacaktır.

İkinci yarıya baktığımızda Emre - Aurelio ikilisi önüne Arda geçince milli takımın daha etkili olması bekleniyordu. Forvete de saç bantlı Tuncay'ı ön alan baskısı da yapmaya başladık. Tuncay farklı bir adam. Herkes beğenmez ama Tuncay'ın her maç oynaması gerekir diye düşünüyorum. Sağ tarafa da Kazım, Hamit'ten daha iyi kullanınca o koridoru, bir şekilde gol bulacağımız belli oldu.

İlk golden önce Arda'nın Gökhan Gönül'e attığı pas enfesti doğrusu. İkinci golde de Kakavari bir şut çıkardı sağıyla. Zaten golden önce solla vurduğu harika bir şut da direkten dönmüştü. Her ne kadar golleri biz bulsak da özellikle Marica'nın girmesiyle Romanya'nın etkili ataklar yaptığını söylemeliyiz. Emre ile Selçuk/Aurelio ikilisi olmuyor doğrusu. Emre'nin yanına bir de Hamit'i denemek ve görmek lazım. Selçuk zaten ligde de sıkıntı yaratıyor. Aurelio da artık yaşlandı, ağır da sakatlık yaşadı. Eski formunu yakalaması zor gibi. Bu yüzden yeni bir deneme yapmak gerekir bana göre.

Neyse sonuç olarak eksikleri, değişmesi ve değişmemesi gereken yerlerin çok net görüldüğü bir maç oldu. Arda'nın golü enfesti. Tuncay'ın saç bandı çok acayipti. Emre'nin öyle pek sinirli olmadığını görmek güzeldi.

Kısaca fena olmayan bir maçtı.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Açıkçası maçın en büyük olayı olan yanlış penaltı kararına değinmemen biraz garip olmuş.

Plaseyi Hanri Gibi Vuruyorum dedi ki...

Hazırlık maçı sonuç olarak. Sonucun pek önemli olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden üstünde durma gereği durmadım.

Penaltıyla falan alakası yok tabii ki pozisyonun. Bence penaltıyı gole bile çevirmemeliydi Emre.