15 Ağustos 2010 Pazar

Öz Güven Sorunu

Galatasaray'ın geçen sene olduğu gibi bu sene de en büyük problemlerinden biri kesinlikle öz güven.

Sivasspor - Galatasaray maçından sonraki demeçlere baktım. Futbolcular "O duran top golünü yemeyecektik. O kadar çalışmıştık." tadında konuşuyorlar. Maça da bakarsak o gole kadar fena oynamamıştı Galatasaray. Fakat işte o golden sonra takım çalıştığını, sahaya koyamadığını görüp çok çok kötü bir moral düşüklüğü yaşıyor. Kimse pas almaya çıkmıyor, 4-5 metre öteye bile top yuvarlanamıyor. Sahada bariz şekilde görülüyor bu.

Rijkaard'ın maç sonu demecinde bir bölüm var; "Kazanma hırsıyla geldiğimiz maçta böyle kolay yenilmek beni sinirlendirdi." şeklinde. Takıma baktığınızda geçen seneki teslimiyetçi havadan uzak. Özellikle ilk yarı ileride baskı kurmaya, sürekli rakibe basmaya çok çalıştılar. Sivasspor'un top şişirerek oynaması bu baskının oluşmasını engelledi belki fakat en azından o hırsı gördük. Topsuz alan oyununda fena değilken topla neden kötüydük? İş yine kafada bitiyor. Geçen senenin 10. haftasından beri takımda varolan bir kendine güvenememe sorunu var. 5 metre yahu. 5 metre. 5 adımlık yere ayağıyla pas atamıyor bazı oyuncular maçın belli bölümlerinde. Veya top benden gitsin hata yapmayayım şeklinde topu anlamsız şekilde şişiriyorlar.

Rijkaard'ın ortasaha transferinden daha öncelikli olarak bu konu üzerinde uğraştığına eminim. Zira dünkü maçta bebeğe anlatır gibi anlatıyordu kimin ne yapması, nasıl oynaması gerektiğini. Dünkü maçta bir pozisyon vardı; Maç 2-1, Sivasspor kendi yarısahasının ortalarından taç kullanacak. Takım ileri çıkmadı. Yahu çık, pres yap, topu kazanmaya çalış. Çıkamadı takım. Başka şeyler düşünüyordu. Rijkaard'ın müdehalesiyle çıktığı gibi de topu aldı. Sorun hakikaten orada pres yapmayı düşünemeyecek, kafası duran top golün kalmış adamlar. Yahu yap ileride baskını. Bunu da teknik direktörün söylemesin sana.

Galatasaray'ın transferdeki son 15 günü çok çok kritik. Çok çok önemli. Fakat en az onun kadar önemli olan bu öz güven sorunu. Bir şekilde, bir yolla aşmalı Galatasaraylı oyuncular bunu. Bir şekilde bu problemin aşılmasına Rijkaard ve yardımcıları yardım etmeli.

Yoksa transferler ne kadar faydalı olur bilinmez.

Hiç yorum yok: