3 Temmuz 2010 Cumartesi

1/8: Paraguay 0 - 1 İspanya


Çok acayip bir maçtı kesinlikle. Futbol adına pek bir şey yoktu. Bu yüzden pek uzun bir yazı yazmayacağım. Fakat gariplikler bakımından dolu dolu bir maç seyrettik.

Paraguay'ın Dünya Kupası öncesinde en azından çeyrek final oynamalarını beklediğimi söylemiştim. Sebebi ise müthiş bir savunma hattına sahip olmalarının yanında bir de çok kaliteli forvetleri olmalarıydı. Gol yemedikleri sürece elbet atacaklardı kısaca. Zaten maçları da öyle oldu.

Bu maçta da İspanya'yı kilitlediler. Hücum anlamında zaten pek bir şey vaadetmiyor Paraguay. Fakat defansif anlamda canla başla çalışan ve oyunu kirletmeden savunma yapan bir takım seyretmek keyifliydi doğrusu. İspanya'nın Del Bosque sayesinde ayarlarıyla oynanmış sisteminin tüm açıklarını iyi değerlendirdiler. Sürekli kitlediler oyunu. Göbeği, yani Xavi'yi çok iyi savundular. Pas kanallarını kapattılar. Maç böylece ilk yarı top İspanya'nın ayağında olsa da pek bir şey yapamadığı bir hale büründü. Zaten İspanya maç boyunca 672 pas yaptı ki Paraguay'ın neredeyse 2 katı bir sayı bu. Fakat bu pas sayısında bir durum var ki Paraguay'ın nasıl İspanya'yı top yapmakta zorladığını açıklıyor. İspanya'nın uzun pas sayısı 112. Müthiş baskı İspanya'yı kilitlerken, bu döngüyü kırmak için sürekli uzun paslara başvurdu İspanya.

Maçın ikinci yarısı aynı şekilde devam ederken Del Bosque hiçbir şey yapamayan Torres'in yerine Fabregas'ı alarak bu katı savunmaya karşı ilk başarılı hamlesini yaptı. Her İspanya yazısında yazdığım gibi Villa sol forvette de başarılı olsa muhakkak merkezde oynatılmalı. Değişik bir adam çünkü. Boş koşu yapar sürekli, arkadaşlarına bir sürü boşluk bırakır. Zaten golü de böyle buldu İspanya ki geleceğiz oraya. Bu değişiklikten hemen sonra Paraguay maçın kaderini değiştirebilecek, belki de turu geçirebilecek fırsatı buldu. Fakat Cardozo çok belli etti atacağı yeri. Casillas onun hareketlerinden anlamıştır zaten ki çok rahat topu kurtardı. Hemen sonra genelde pek görmediğimiz olaylardan biri oldu. 1-2 dakika içinde İspanya penaltı kazandı. İspanya'nın penaltıcısı Xabi atışı gole çevirdi. Fakat hakem tekrar ettirdi. Bir daha kullandı Xabi ama bu sefer Villar çıkardı. Yalnız bir durum var ki Villar çıkardıktan sonra Fabregas'ın önüne yattığı pozisyonda bir penaltı daha yapıyor. Fakat hakem es geçiyor. O da çalınsaydı çok daha acayip bir 3 dakika izlemiş olacaktık.

İspanya'nın gol atacağı Pedro'nun da oyuna girmesiyle iyice belli etti kendini. Pedro, Xavi, Iniesta, Villa ve Fabregas, yani İspanya'nın kısacık beşlisi işi bitirecek kadar iyi pas yapmaya, pozisyonlar bulmaya başladı. Gol de 3 kere direğe çarptıktan sonra geldi. Böyle ilginç, acayip bir maçta başka bir gol olması imkansızdı zaten.

Neyse. Paraguay benim beklediğim kadar başarılı oldu. İspanya ise Almanya ile bir nevi final maçına çıkacak. Kazananın kupayı da kazanması olası.

Hiç yorum yok: