9 Mayıs 2010 Pazar

Rüyadan Uyanmak


Rijkaard'ın haftalardır bahsettiği kalite eksikliğine sonunda yöneticilerde katıldı. En sonunda gerçeği görmüş olduk böylece. 2-3 yıldır sürekli lafı edilen, en iyi yerli oyuncular bizde gibi saçmasapan bir söylemden, bir hayalden uyanmak iyi oldu. Her sene aynı rüyayı önce Türk Spor Basını, daha sonra yöneticilerimiz yaşar. Biz de inanırız buna. Zira bu takıma top oynama felsefesini yerleştirmek isteyen teknik direktörler hiç gelmedi.

Topun peşinde koşmak değil, topu koşturmaya çalışan Skibbe ve Rijkaard ilk senelerinde başarısız oldular. Zira yetmiyor elindeki adamların kalitesi. Servet, gözbebeğimizdi. Fakat ne zaman aklını kullan dediler. Adam Forlan'a çalım atmaya kalktı, 10 metre yanındaki adama pas atmak yerine, 50 metre ileriye toplar atmaya başladı. Zira aklını kullan denildiğinde topun bizde kalmasını düşünen kimse olmuyor takımda. Kimse egosunu törpüleyemiyor. Halbuki egoların en az olduğu oyunu oynamaya çalışıyoruz. Sonra Servet efendi ısınmaya çıkmıyor falan.

Başta Ayhan, Barış, Sarp, Gökhan Zan, Servet Çetin, Aykut, Serkan Kurtuluş, Uğur Uçar gibi kalitesi düşük oyuncuların yanında Sabri, Caner, Emre Güngör, Caner gibi mental özellikleri düşük oyunculardan oluşan bir Türk kadromuz var. Bana göre kalitesi düşük olanlar hemen gönderilmeli. Tutulmamalı bile. Çabalarına saygı duyduğum Sarp, Barış ve Aykut belki kalabilir. Zira bu adamlar uğraşıyorlar. Yedek kaleci olabilir Aykut. Barış ve Sarp ise kadroyu yedeklemek için kalabilir. Fakat diğerleri hakikaten yer kaybı.

Mental özellikleri düşük oyunculara ise hakikaten iyi bir mentör gerekiyor. Zira Caner, Emre Güngör ve Sabri'den yararlınabilir. Caner özellikle bana göre hakikaten acayip bir oyuncu. Kuvveti var, hızı var, ayağına hakim. Ama inanılmaz kötü seçimler yapıyor. Böyle giderse gönderilecek sanırım. Hatta bende gönderilsin diye düşünüyorum. Fakat kalacaksa eğer hakikaten özel emek gerekiyor o kafa yapısını düzeltmek için. Sabri bu sene sakatlanana kadar bildiğimiz Dani Alves performansı gösteriyordu. Fakat sakatlandıktan sonra Cihan Haspolatlı'yı aratır oldu yine. Oynadığı her maçta arkasına adam kaçırdı ki son Antalyaspor maçında yediğimiz ilk golün mimarıdır.Emre Güngör ise aralarında en fazla adam olabilecek oyuncu. Zira bir yaptığı hatayı bir daha yapmamaya çalışıyor kesinlikle. Öte yandan fena olmayan bir defans oyuncusu. Yani kadroda tutulması gerekiyor bana göre.

Peki elimizdeki kaliteli adamlar kimler?

Birincisi bu sene rezalet başlayan, sonra toparlayan, şimdi ise en iyi performansı gösteren Hakan Balta. Almanya kökenli olduğu için mental sorunları yok. Hız problemi dışında hiçbir eksiği yok. Zaten stoperde her oynadığında gayet iyi işler yaptı. Özellikle topu kullanma konusunda bana göre Neill ile birlikte ortasahamızdan çok çok daha verimli olduklarını söyleyebilirim.

İkinci isim çok çok eleştirilse de Arda Turan. Farklı bir oyuncu. Bu ara mutsuz olduğu belli. Taraftar diyemediğim adamlar baya bir küstürmüşler. Fakat biraz daha dayanıklı, biraz daha dik olmalı Arda. Maldini, 20 küsür yıl hizmet verdiği Milan'daki son maçında yuhalanmıştı. Unutmaması lazım. Önemli olan armadır çünkü. Arda, armaya sımsıkı sarılıp işini yapmalı. Gerisi gelecektir.

Türk oyuncular konusunda altyapı ve transfer ağırlıklı büyük bir değişim olacağına inanıyorum bu sene. Özellikle forumlarda dolaşan bir çok söylentiye göre bir çok gurbetçi oyuncu transfer edilecekmiş. Veli Kavlak ismi şu an çok konuşuluyor mesela. Zaten gazetelerde de çıkmıştı haberi. Rapid Wien'li bir oyuncudur. Gayet iyi iş yapacaktır gelirse. Avusturya Milli Takımı'nda oynamakta. Hatta baya bir umutla bakılıyor bu isme Avusturya'da.

Sonuç olarak Galatasaray'ın bir an önce Serdar Özkan gibi, Hakan Arıkan gibi Türkiye'deki yerlilerden vazgeçmesi gerekiyor. He bu arada ben Serdar Özkan'ı da kalite değil, mental eksikliği olan bir oyuncu olarak görüyorum. Eğer üzerinde çalışılırsa iyi bir rotasyon elemanı olur o ayrı. Türkiye'den alınabilecek 2 adam var bana göre. Birisi Mustafa Pektemek, diğeri ise Aykut Demir. Bu ikisi dışında gelebilecekler bana göre çok yüksek bonservis gerektirecek isimlerdir ve gerek yoktur. Özellikle Aykut Demir'in alınması savunmaya müthiş bir sertlik katar.

Galatasaraylı yöneticilerin "en iyi yerliler bizde" rüyasından uyanmasını sağlayan Skibbe ve Rijkaard'a teşekkür etmeliyiz.

1 yorum:

CaRtMaNtR dedi ki...

Pektemek ve Aykut'a maliyeti gözardı edilirse Ozan İpek'te katılabilir. Hem güçlü fiziği ile beraber hızlı bir oyuncu olması hemde ayağını yere sağlam basması ile eğer Caner takımda kalıp sol bek oynayacaksa onun arkasını süpürme işinide yapabilecek bir sol açıktır.