30 Kasım 2010 Salı

Mourinho'nun Son Sınavı: Jose İlk Golü Yedi


Jose Mourinho... Öyle veya böyle Dünya'nın en büyük teknik direktörü. Öte yandan Dünya'nın en karizmatik teknik direktörü. Fenomen denilen zımbırtının karşılığı işte bu adam. Dün Real, Barça'dan 5 tane yedi. Zerre topa dokunamadı, ezilmenin tam karşılığını aldı.

Fakat bir Allah'ın kulu Real'e koydu Barça demedi. Mourinho'ya koydu Barça dedi. Çünkü gerçekten öyle oldu. Mourinho bu yüzden büyük adam. Real gibi Dünya devini, kendi ismi arkasında bıraktırabilecek kadar büyük bir adam.

Çünkü başarılı, çünkü imkansızı yapabilen bir adam, çünkü zeki, çünkü burnu havada... Kişiliğini seversiniz veya nefret edersiniz. Benim umrumda değil söyledikleri. Oynattığı, oynatmaya çalıştığı futbola bakarım ben.

Porto, Chelsea, Inter, Real... Bu takımların hepsine imzasını atmıştır Jose. Bundan sonraki hedefi muhtemelen Dünya Kupası olacaktır. Milli takımlara da atacaktır imzasını.

Dünkü maçtan sonraki yüz ifadesi çok çok fazla şaşkın olduğunu gösteriyordu. Muhtemelen egosu çok büyük bir darbe yedi. Fakat eğer Jose bu mağlubiyeti güzel sindirir, hatalarının üstüne giderse "unstoppable" denen kavram olabilir.

Barça'yı devirmenin yolunu bilen bir adam çünkü. Dün sadece savunma yaparak kazanmak istedi. Savunmasını önde kurdu, en önde bastı, dikkat edin bazen kameranın kadrajına Real'in tüm oyuncuları giriyordu. O kadar birbirine yakın tuttu hücum ile defansı. Takımın boyunu kısalttı da kısalttı. Tıpkı geçen seneki Inter - Barça maçı gibi. Fakat tek farkı bunu ortasahada yaptı. Muhtemelen Barça'dan başka hiçbir takım o bölgeden sağ çıkamazdı fakat Barça'nın oyuncuları, Real'in oyuncularına göre çok çok süratli. O 30 metrelik bölge Real'in ölümü oldu. Pas hızına, Barça'nın oyuncularını manevra hızına yetişemedi Real ve farkın geleceğini belli etti.

Barcelona ise dün hakikaten mükemmel oynadı. Açıkçası dünkü oyuna Dünya'nın hiçbir takımı karşılık veremez. Hatta şöyle karma bir takım kurulsa bile karşılık veremez çünkü dün gerçekten çok başkaydı Barça. Her maç böyle oynasa zaten bir daha futbolda rekabetten bahsedemeyiz. Fakat işte bu tip anlar Barcelona'nın neden en özel olduğunu anladığımız anlar.

Bu takımın ömrü Xavi ve Iniesta'nın alternatiflerine göre daha da uzar. Fakat 3-4 sene daha tam performans bu adamların hükümdarlığı geçer futbol hanedanlığında. Umarım Barça altyapısında yeni Xaviler, yeni Iniestalar tasarlanıyordur. Çünkü bu futbolu bir daha izleyememe ihtimali bile korkunç geliyor insana.

Hiç yorum yok: