28 Şubat 2010 Pazar

Maç Günü: Galatasaray - Kasımpaşa


Bugün saat 19.00'da, Ali Sami Yen'de çok önemli bir maça çıkacağız. Maçın hakemi Mustafa Kamil Abitoğlu.

Eğer şu maçı sorunsuz atlatabilirsek büyük ihtimalle şampiyonluk yolunda en önemli virajlardan birini geçmiş olacağız. Ligin ilk devresi Kasımpaşa'nın süper(!) stadında, süper(!) bir hakemle oynadığımız maçı Nonda ve Keita'nın müthiş performansıyla 1-3 kazanmıştık.

Bu maçın zorluğu Kasımpaşa'nın iyi bir form grafiği yakalamasının dışında Galatasaray'ın da yaşadığı moral bozukluğundan kaynaklanıyor. Maç öncesi Kasımpaşa'da sadece Moritz sakatlığı yüzünden oynamıyorken, Galatasaray'da Elano ve Hakan Balta bu maç öncesi yoklar. Barış ise kart cezalısı. Baros ve Kewell da henüz takımla antrenmanlara başlamadılar. İyi haber ise Sabri ve Jo'nun muhtemelen bu maçta formayı giymesi olacak. Son Beşiktaş maçında 30 dakika oynayan Jo'nun büyük ihtimalle ilk 11'de başlayacağını, daha süre almamış olan Sabri'nin ikinci yarı gireceğini tahmin ediyorum. Tabii durumlarına göre her ikisi de ilk 11'de maça başlayabilir.

Biz maç öncesi olumlu bakalım ve oynayacaklarını düşünerek değerlendirelim maçı. Galatasaray'ın moral bozukluğuna karşın, Yılmaz Vural ve Kasımpaşa'nın form durumu şansları eşitliyor gibi. Elano'nun olmaması büyük bir ihtimalle organizasyon sorunu yaratacaktır Galatasaray'da. Muhtemelen Arda daha çok geriye gelip top alacak ve atakları organize etmeye çalışacaktır. Önce bir kafamdaki ilk 11'i yazayım. Ona göre gidelim;

Leo Franco - Sabri, Emre, Neill, Caner - Mustafa Sarp, Mehmet Topal, Arda - Gio, Jo, Keita.

Gio'yu Caner'in solbek oynama ihtimali üzerine oraya koydum. Belki Uğur solbek, Caner sol kanat olabilir. Önce yazdığım gibi değerlendirelim, sonra diğer seçeneği konuşuruz. Birincisi Caner - Gio sol kanadı ofansif olarak çok etkili olsa da defansif olarak zorluk çekebilir. Yani böyle olması halinde büyük ihtimalle Kasımpaşa sağ tarafını değerlendirecektir. Fakat gol gelirse de bu bölgeden gelecektir. Diğer türlü ise, yani Uğur - Caner yaparsak, savunma tarafı kuvvetli fakat topla oynama konusunda sıkıntılı bir kanadımız olur. Uğur sol ayağını neredeyse hiç kullanamadığı için çok pas hatası yapabilir. Fakat dediğim gibi savunma nispeten daha iyi duracaktır.

Sağ taraf ise Sabri - Keita olursa eğer Kasımpaşa'nın sol tarafı delik deşik olur muhtemelen. Uzun bir süredir oynamayan Sabri muhtemelen daha yüksek bir motivasyonla çıkacaktır maça. Bu sene hakikaten kendini aşan, bana göre Dani Alves, Lahm gibi adamların oynadığı türden bir performans gösteren Sabri'nin dönüşü en çok Keita'ya yarayacaktır. Zira Sabri topsuz oyunu da çok iyi oynadığı, top Keita'dayken boş koşu yapıp, bir savunma oyuncusunu peşinde sürüklediği için Keita'nın savunulması daha da zorlaşıyor, yani Keita 3 yerine 2, 2 yerine 1 oyuncuyla mücadele ediyor. Eh Keita'yı etkisiz kılmak için 3 oyuncu gerektiğini düşünürsek bu maç Keita'nın maçı olabilir.

Stoperlere güvenim sonsuz. Emre Güngör ve Neill yıllarca oynasa ancak bu kadar uyumlu olurlardı sanırım. Emre savunma lideri olmaya çalışmıyor, topla fazla haşır neşir olmadan Neill'e aktarıyor ve Neill'in ileri çıkışlarında savunmayı düzenliyor. Kısaca görevini, yapması gerekeni iyi kavramış.

Neill ise hakikaten nokta atışı olduğunu kanıtladı. Romanyalılardan sonra Avustralyalılar çok yaradı Galatasaray'a. Umarım daha da iyi oynar. Konuşmaya bile gerek yok Neill'i. Bu maçta en güvendiğim adamlardan biri.

Ortasahada Atletico maçında çok pasif oynayan Mustafa'nın bu maç yine o bildiğimiz hücuma çıkışlarını göreceğimizi düşünüyorum. Hatta gol bile bulacaktır muhtemelen. Fakat en önemlisi topu bir an önce Arda ile buluşturmalı bu maç. Zira Elano'nun da olmamasını fırsat bilecektir Kasımpaşa ve ön alanda çok baskı yapacaktır. Umarım fazla top kaybı olmaz bu bölgede. Gerçi Neill'de topla buraları geçtiği için eskisi kadar bir defanstan top çıkarma sorunumuzun olmayacağını düşünüyorum.

Mehmet Topal ise kilit isimlerden biri. Galatasaray'ın oyun planının en önemli olmazsa olmazlarından biri oyunun yönünü sıkça değiştirmek. Bu çarpraz topları Elano müthiş atıyordu. Bu maç en büyük eksikliğimizin bu olacağı muhtemel. İşte burada Mehmet Topal devreye giriyor. İyi oynadığında Elano kadar olmasa da bu işi yapabilen, sıkışık alandaki oyunu açabilen bir oyuncu. Bir de hücuma katkısı var. Çok çok azaltsa da bu sene gayet iyi şut çekebildiğini unutmayalım.

Arda Turan'ın bu bölgede oynayacağını düşünüyorum bu maç. Sene başındaki gibi. Ayhan'ın oynamamasını da umuyorum doğrusu. Zira Ayhan tamamen bitmiş durumda. Arda oynarsa ve eğer iyi oynarsa muhtemelen baya kart görecektir Kasımpaşa. Öte yandan Arda'nın bu ara skor yapmakta pek sorun yaşamadığını da söyleyebiliriz. Forvette görev almak onun skora katkısında bir iyileşme sağladı bana göre. Zaten A. Madrid maçındaki gibi oynadığı sürece bu maçın kahramanı olacaktır.


Hücum bölgesinde Jo'nun gelişi takımı önde tutmak adına çok faydalı olacaktır. Jo topla da gayet başarılı olduğu için kişisel yeteneğiyle gol de atabilir. Yani pozisyonu yaratır ve bitirir. İlla ortasahaların beslemesine ihtiyacı olmayan forvet oyuncularından. Bu maçta gol atacağını tahmin ediyorum. Öte yandan oyunun daha çok Kasımpaşa yarısahasında geçmesini de sağlayacaktır.

Gio ise Galatasaray'a gelmeden önce sadece 17 dakika oynadığı için özgüven ve fiziksel olarak sıkıntı çekiyor. Okuduklarımıza göre antrenman olmadığı günlerde Florya'ya gidip çalışıyormuş. Eh bu da istekli olduğunu gösterir. Öte yandan pek alışık olmadığı bir bölgede oynuyor. Hem fiziksel ve mental eksiklikler, hem de pozisyonunda değişim baya zorluyor Gio'yu. Fakat Rijkaard'ın ona güvendiğini biliyoruz. Bu maçta bir parlama yapmasını umuyorum. Zaten bir başlarsa gerisi gelecektir.

Keita ise Arda ve Neill'le birlikte bu maç için en çok güvendiğim oyuncu. İlk maç sinirlerine hakim olamamış, Rijkaard tarafından uyarılmış ve sakinleşmişti. Bu maçta da onun neredeyse tek zaafı olan kolay sinirlenebilmesinin üzerine oynayacaktır Kasımpaşa. Sakin kalır, akılsızca hareket etmezse bu maçı alır götürür tıpkı ilk Kasımpaşa maçı gibi.

Kasımpaşa tarafı ise Moritz'in eksikliğini hissedecektir muhtemelen. Özellikle hücum anlamında çok büyük bir katkısı var bu Türkçe'yi ana dili gibi konuşan Brezilyalı'nın. Özel hayatına pek dikkat etmiyormuş ve bu yüzden kolay sakatlanıyormuş diyorlar. Bilemiyorum. Belki doğrudur. Fakat gerçekten Kasımpaşa'nın sene sonunda bu adamı zor tutacağına inanıyorum.

Öte yandan gerçekten çıkışta olan oyuncuları var Kasımpaşa'nın. Murat, Yekta, Keller, Cenk gibi oyuncular sürekli tehlikeli olacaktır. Özellikle Caner - Gio sol kanat ikilisini kullanırsak Keller etkili olabilir. Bir diğer Kasımpaşa'nın silahı ise ön alan baskısı olacaktır muhtemelen. Eğer bu bölgede top kapabilirlerse çok etkili olur ve Galatasaray'lı oyuncuların güven kaybına yol açarlar. Yani daha çok uzun top kullanır Galatasaray ki bu da sisteme vurulabilecek en büyük darbedir bana göre. Bir de Emre Toroman faktörü var. Allah bizim oyuncularımızı onun zulmünden korusun.

Son olarak güzel bir maç olmasını diliyorum. Umarım Galatasaray kazanıp, yoluna koşar adım devam eder.

Hiç yorum yok: