26 Şubat 2010 Cuma

BIOSHOCK 2

Birinci oyunu oynayanların çoğu ikinci oyunu da tereddüt etmeden denemişlerdir. İlk oyundan alışkın olanlar başlarken hiç yabancılık çekmeyecekler. Yeni deneyenler için basit ve oyun işleyişi içersinde öğretici tipler mevcut. İkinci oyun ilk oyunun üzerinden 10 yıl sonrasını işliyor. Yine sular altındaki şehir Rapture’deyiz.

Oyuna başladığımız da bir “Big Daddy” olduğumuzu sudaki yansımamızdan anlıyoruz. Sağ kolda ki dev matkap hemen zaten ilgiyi üzerine topluyor. Bu matkap oldukça kullanışlı. İlk oyunda benzer işlev için bir İngiliz anahtarı vardı. Şimdi daha efektif bir melee silahımız mevcut. Ancak bu matkap benzin sistemiyle çalışıyor. Benzini bitince çalışmıyor. O zaman da diğer tüm silahlarda olduğu gibi tıpkı bir sopa gibi kullanım işlevi var. Sol elimiz her zaman boşta. Çünkü sol el plasmid kullanmaya yarıyor. Yine ilk oyundaki gibi çeşitli plasmidler ediniyoruz. Bu plasmid denilen şey büyü benzeri bir özellik. İgnite, Eletroshock gibi çeşitli büyüler içeriyor. Telekisness gibi eşyaları uçurup fırlatmaya yarayan veya decoy gibi sahte bir görüntü bırakarak düşmanı yanıltan plasmidler mevcut. Bu plasmid kullanımı tıpkı çoğu oyunda görülen mana sistemi gibi. Evo adı verilen bu bar ekranın sol üstünde sağlık göstergesi altında. İlk oyuna nazaran silahlarda çeşitlilik var. Pompalı tüfek, zıpkın, Rivet gun gibi silahlar mevcut.

Hack sistemi biraz değişmekle birlikte aslına sadık kalmış. Oyunda bulunan güvenlik kameraları, güvenlik robotları, kapı kontrolleri gibi elektronik sistemleri hackleyerek kendimiz adına hizmet etmesi için kullanabiliyoruz. Hack işi şu şekilde oluyor. Hack tabancası ile (televizyon anteni gibi bir şey) hedefi vurduğumuzda ekranın altında çıkan bölümde sağa sola hareket eden çubuğu yeşil bölgelerde durdurmamız yetiyor. Oyun boyunca çeşitli yerlerde ki atm tarzı yerlerden var olan silahlarımızı geliştirebiliyoruz. Kısaca silahlardan bahsetmek gerekirse;

Drill: Matkap. Benzinle çalışıyor. Geliştirilince ve plasmidler’le birlikte combo yapıldığında oldukça etkili.

Rivet Gun: Çizi benzeri kurşunları var. 3 farklı kurşun kullanılabiliyor.Hack Dart: Uzak menzilli kamera gibi hedefleri vurup hacklemek için kullanılıyor. Otomatik hack yapan kurşunuda mevcut.

Shotgun: Klasik pompalı. Yakın menzil için ideal. Hedefin mesafesi arttıkça kullanışsızlaşıyor.

Machine Gun: 3 farklı kurşunla kullanılan bu silah klasik Thompson gibi. Aynı shotgun’a benzer şekilde menzil uzadıkça efektiflik azalıyor.

Spear Gun: Zıpkın. Kafaya tek atışla oldukça kullanışlı bir silah. Menzil sorunu yok.

Film: Bu kamera benzeri aletle düşmanlara bir kere tıkladıktan sonra değişik combo denemesi yapıyoruz. (örneğin winterblast ile dondurduğumuz bir hedefe zıpkın atmak gibi.) Bu şekilde değişik combolar üretince extra bonuslar sağlıyor.

Yine ilk oyunda ki gibi Little Sister’lar etrafta Big Daddy’leriyle geziyor. Little sister’lar “adam” denilen maddeye sahip. Bu adam maddesi sayesinde yeni plasmidler alıp var olanları geliştirebiliyoruz. Her bölümde belirli sayıda Little Sisterlar var. Bu Little Sisterlar’ın birer tane Big Daddy’leri var. Little sister’ları ele geçirmek için bu koca adamları öldürmek gerekiyor. Bu savaşlar zorlu ve uzun süreceği için saldırmadan önce hazırlık yapmak lazım. Neyse ki sister’lara bulaşmadıkça sizi de kaale almıyorlar. Savaştan galip çıktıktan sonra sisterlar’a ne yapacağınız tercihi size kalıyor. İster öldürüp fazla adam alırsınız, isterseniz onun normale dönmesini sağlayıp daha az adam kazanıp iyilik yapmış olursunuz. Bu tercihleriniz oyunun sonunu ilk oyunda olduğu gibi direkt etkiliyor. Eğer Little Sister’ı öldürmeyip arkadaş olmayı seçerseniz, onun gösterdiği yerlerden adam almasını sağlıyoruz. Bu işlem sırasında Little Sister’a saldıranlar oluyor. Bu süreç içersinde Little Sister’ı korumamız gerekiyor.

Etraftaki Vita Chamber’lar sayesinde öldükten sonra hemen kaldığımız yerden direkt devam edebiliyoruz. Ek olarak öldürdüğümüz tüm cesetlerdeki eşyaları, paraları almalıyız. Ayrıca etraftaki çöp kutuları, koliler, çantalar gibi bir sürü şeyin içersinde yararlı eşyalar bulabiliyoruz. Gelelim oyunun can alıcı başka bir noktasına. Big Sister’lar. Bu yaratıklar tıpkı Big Daddy’ler gibi tehlikeli ve güçlüler. Ve bunun yanında oldukça hızlı ve plasmid kullanma yetenekleri var. Oyun süresince bol bol karşılaşacağımız bu yaratıklar önce çığlıklarıyla gelişlerini duyurup sonra olay bölgesine intikal ediyorlar. Little Sister’larla arkadaş olmanın bir diğer güzelliği Big Sister’ları hissetmeleri.

Genel olarak oyun başarılı ses ve grafiklere sahip. Özellikle su efektleri ve etkileşim oyun içersinde çok güzel yansıtılmış. Oynanış olarak sorun çekeceğinizi sanmıyorum. Yaklaşık 7 saat gibi bir oynanış süresi olan Bioshock 2 nasıl bittiğini anlamadan oynayacağınız bir devam oyunu olmuş. Denemeyenler kesinlikle denemeli.

Hiç yorum yok: