15 Eylül 2010 Çarşamba

Demo inceleme: Pes 2011

Başlamadan önce belirteyim incelediğim platform PC. PS3 ile arasında farklılıklar küçükte olsa vardır.

Demoyu kurup açtığımızda, daha önceden de bildiğimiz gibi Türkçe menü bizi karşılıyor. İnsan mutlu oluyor açıkcası bu duruma. İki seçenek var; Gösteri maçı ve Libertadores kupası maçı. Gösteri maçı için seçilebilir takımlar Barcelona ve Bayern. Libertadores için ise Internacional ve Chivas de Guadalajara. Şahsen direkt Total futbolun esiri olup Barcelona'yı seçtim. Direkt zaman kaybetmeden taktik menüsüne girdim. Taktik menüsü ilk olarak üç adet otomatik seçenek sunulu halde ekrana geliyor. Bizim yerimize atak, normal ve defans olarak seçimler mevcut. Manuel olarak seçmek istediğimizde ekran klavye ile veya Gamepad'imiz ile yöneteceğimiz bir maus beliriyor.



Taktikler açıkcası oldukça güzel olmuş. Demo videosunda da izleyeceğimiz gibi Feint, yani hareketler oyunculara farklı farklı atanılabiliyor. Böylece hangi hareketle ne yapacağımızı seçebiliyoruz. Genel oyun yapısı şablonuna baktığımız zaman önceki oyundaki seçenekler mevcut. Kanatların değişmesi, uzun top, kontra atak, kısa pas, defansın ileri bindirmesi ( Ne Servet mi?) var. Ayrıca bu ayarları maç içersinde 15 dakikalık aralıklarla belirlenmiş süreçler içersinde otomatik aktive etme şansımız var. Gayet kullanışlı ve yenilikçi bir ayar olmuş bence. Bunun üstüne üst cümlede belirttiğim kanat değiştirme varyasyonu gibi seçenekleri maç içerisinde otomatik tuşlara atayarak pozisyon ilerilerken menüye girmeye ihtiyaç duymadan değiştirebiliyoruz. Bunun yanında basit olarak Duran toplarda ileriye hangi oyuncularımızın çıkacağını belirleyebiliyoruz.

Bu kadar teknik taktik yeter artık diyip hemen oyuna daldım. İlk olarak klasik Pes yüklenme ekranıyla karşılaştım. Oyuncular Tünelde beklerken yükleme bitip santra çizgine geldiğimizde oyundaki farklılık direkt kendini belli ediyor. Wide kamerası modifiye edilmiş. Ceza sahasına girildiği pozisyonlarda görüş açısı daha sağlıklı bir hal alıyor.


Öncelikle pas sistemine değinmek istiyorum. Gamepad ile deneme şansım olmasına rağmen 360 derece freedom olayını pek hissedemedim. Evet tamam paslar ayarlı ve oyuncunun pozisyonuna göre farklı şekilde atılabiliyor ancak tamamen özgürlük sunduğu konusunda hemfikir değilim. Bir önceki Pes gibi pas kurgusu başarılı oldukça. Yeni sistemle birlikte oyuncu reaksiyonları ve pas animasyonları oldukça güzel. Uzun mesafelerde yerden veya havadan defansın arkasına atılan toplar gerçekten hem göze hitap ediyor, hem de karşı takımı pasifize etmekte oldukça etkili. Ancak bu noktada gözüme çarpan bir sıkıntı atılan ara paslarının efektifliğinden ziyade, rakip defansın bu paslara "vay arkadaş ne top attı adam" tepkisi pozisyonu geliştiriyor. Ancak tabikide bu demo versiyonu olduğu için bu ve hakemin moonwalk yapması gibi hatalar tolere edilebilecek noktalar

Şut mekaniği yine bir önceki oyundaki gibi. Daha mantıklı şutlar çıkıyor pozisyonlarda. Ancak bunun tabikide yenilenen animasyonlarla alakası var. Ancak şutlar bence klasik Pes'e göre daha bir hassas olmuş. Şut göstergesini çok doldurmamak gerekiyor.

Feint, yani çalım hareketleri açıkcası Pes'in kendi serisine göre çeşitlenmiş ve güzelleşmiş. Güzel varyasyonlar, akıcı animasyonlar eşliğinde görsel bir zevke dönüşebiliyor. Ancak şu haliyle bile bence Fifa 10'daki hareketler kadar güzel ve çeşitli malesef değil. Ama tabi bu katedilen mesafeyi görmezden gelmemizi gerektirmiyor.
Atmosfer konusu ise aynı tas aynı tamam. Karton seyiriciler, ambianstan yoksun bir stadium. Bildiğimiz Pes yani o açıdan..

Toparlayak olursak Pes gerçekten kendi içersinde inanılmaz bir kademe atlamış. Gerek animasyonlar, gerek yeni sistem içersinde özünden kopmayışı, gerek akıcı oynanışı ve vaadedilen geliştirilmiş modları ile en azından PC için kafaya oynar. Tabi nex gen bir Fifa bu anlamda ciddi bir rakip. PS3 için ise düşüncem Fifa 11 görmemiş olmama rağmen Pes'i geçer.
Fifa 2011 incelemesinide PC için cumaya kadar yapmaya çalışacağım.

İyi oyunlar.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

360 derece freedom olayı L2 + pas la oluyo ve alışılınca gayet başarılı olduğunu anlıcaksınız 360 derece freedom un ara paslarına katılıyorum defans oyuncuları afalliyo kolay pozisyon yakalanıyo ama genel olarak başarılı olmuş şutlar yeni feintler bağlı çalımlar cok iyi olmus yenilikler kendini belli ediyo ps3 üm olmadığı icin fifa hakkında bi yorum yapamiyorum fifa nın pc versiyonu ps 1 den oyunlarından beter umarım fifa 11 pc de pes serisi gibi kaliteli olur da fifa nın da ne kadar kaliteli oldugunu anliyabilirim fifa 11 in pc versiyonu umarım ps3 versiyonu kadar olmasa da yakın olur

Adsız dedi ki...

Oyundaki gösteri maçı bölümünde 01 vs. BİL bölümüne girip takımları seçip başlama vuruşu bölümünü tıkladıktan sonra takımın listesi önüme geliyor ve sadece 1 seçtiğim adamla oynayabileceğimi gösteriyor..sizce bunun nedeni nedir ? ne yaptıysam düzeltemiyorum...