14 Eylül 2010 Salı

Bursaspor 0 - 4 Valencia


Öncelikle Valencia, Bursaspor'la bu maçtaki gibi rahat rahat oynayabilecek, hatta bazı anlarda dalga geçebilecek bir takım değil. Bunu rahat rahat söylemek, yazmak lazım. Bugün maçı Valencia kazanmadı bana göre. Bursaspor kendi oyunundan uzaklaşarak kaybetti.

Bursaspor'un yaptığı bir şey var; agresif oyun, hızlı hücum. Bunları bugün göremedik. Bunların sebepleri de var tabi. Birincisi Valencia'nın ilk golü bulana kadar yaptığı ön alan baskısı. Bursaspor bunu da kırabilirdi aslında fakat görünürdeki ilk 11 buna müsait değildi. Bir Sercan, bir Turgay olsaydı ileride daha rahat ve bilinçli uzun toplar atılabilirdi.

Bursaspor'un ilk 11'i bana göre doğru bir seçim. Avrupa tecrübesi fazla olan oyunculardan kurulmuş takım. Fakat sorun oyuncular değil kulübün bu tecrübeye sahip olması. Zaten ilk yenilen golden sonra taraftarın biraz olsun susuşu, oyuncuların şaşkınlığı bunu gösteriyor. Bursaspor bu maç hakikaten çok farklı, kendi oyunundan çok uzak bir görüntüdeydi. Gerçekten sahaya çıkan Valencia'yı yenmesi kadar normal bir durum olmazdı. Zira stoperleri ve bekleri çok ağır Valencia'nın. Volkan Şen'in olağandışı performansının yanına Ozan'ın iyi oyunu, Nunez'in etkili oyunu eklenebilseydi en azından beraberlik bile koparılabilirdi.

Bursaspor'da bugün hayalkırıklığı yaratan 3 isim var bana göre. Birincisi Ivankov. Yediği ilk goldeki erken hamlesi gerçekten çok acemiceydi. Genç bir kaleci olsa anlayışla karşılanabilir fakat falso alacağı bariz olan bir topa erken hamle edip terste kalmak Ivankov'a hiç yakışmadı. Bu gol olunca da Bursaspor'un direnci kırıldı zaten. Hayalkırıklığı yaratan ikinci isim Ozan İpek. Wederson gibi gayet iyi hücum yapan bir bekle oynamasına rağmen ne kendi sol tarafı kullanabildi, ne de Wederson'u. Hayalkırıklığı yaratan üçüncü isim ise çok beğendiğim Nunez. Hakikaten kötüydü bugün. Aslında iyi oynadığı maçlar hep Sercan'la veya Turgay'la ikili oynadığı maçlardı. Insua'nın henüz hazır olmadığı ortadayken ikinci yarıya Insua - Sercan değişikliğiyle gidilse belki Nunez'in hem pozisyon hazırlayıcı, hem de bitirici oyununu seyredebilirdik. Fakat yine de doğru bir karardır Insua'nın bu kadar çalışırken oyunda kalması.

Özellikle ortasahada Ergic ve Hüseyin'in hakikaten hem top çalmada hem top kullanmada bu kadar yetersiz olmaması gerekir. Hele ki Insua sürekli yardıma geldiği düşünüldüğünde. Galatasaray'ın orta alandaki çözümsüzlüğü sonucu oynadığı oyunlara çok benzedi Bursaspor'un oyunu. Türkiye'deki takımların neredeyse hepsi bu ön alan baskısını kıracak düzeyde kaliteli içlere sahip değiller belki ama Bursaspor'un bu baskıyı atlatabilecek kanatları ve forvetleri var. Yani uzun toplar, yan toplarla da bu baskı kırılabilirdi. Deneyemedi Bursaspor.

Bir takım her zaman doğrularına uymalıdır. Bundan sonraki maçlarda da böyle olması gerekir. Rangers, Man Utd farketmez. Evet önlemler alınır fakat karakterin tamamen değişmesi, üstelik tecrübesiz olunan bir platformda hiç iyi sonuçlar doğurmuyor maalesef. Hızlı hücum, agresif baskı hiç bırakılmamalıydı. Bursaspor'un olağan oyunu Valencia'nın çok zorlanmasına yetecek bir oyun çeşidiydi zaten. Sercan'ın, Volkan'ın Valencia savunmasına yaşattıkları da umarım Ertuğrul Sağlam'a bu durumu göstermiştir. Açık ve acı konuşmak gerekirse şu oyun Man Utd'ye karşı oynansaydı 4'le kalmazdı bu skor.

Ben Bursaspor'a güveniyorum. Gruptan çıkma şansları çok zor belki ama kesinlikle UEFA'da devam edebilecek kalitede bir takımlar. Rangers'la oynanacak maçta bir puan çıkarıp, aynı takımı burada da yenebilecek kuvvette Bursaspor.

Volkan Şen'in müthiş oyununu tekrar tebrik edelim.

3 yorum:

Burak Eren dedi ki...

Anıl senin maç analizlerini okumak ayrı bir keyif oldu...

Plaseyi Hanri Gibi Vuruyorum dedi ki...

Sağolasın Burak. Senden bunu duymak da ayrı keyif. :D

Burak Kereci dedi ki...

Bursaspor'un yaptığı agresif oyun,hızlı hücumu yapması için bence yanlış bir kadro seçimi vardı sahada.Bu takım Turgay-Sercan-Volkan-Ozan İpek-Batalla gibi isimlerle hızlı oynayabiliyordu.Bu isimler,özellikle Sercan ve Turgay rakibi ön alanda yıpratan isimler.Nunez ve Insua'da -yetenekli ve tecrübeli olsalar da- bu özellikler mevcut değil.Valencia defansı rahat olduğu için Bursa bir türlü baskı kuramadı.Bu açıdan bakınca ben Ertuğrul Sağlam'ın ilk 11 seçimini yanlış buldum.