29 Eylül 2010 Çarşamba

Ezberi Bozma: Glasgow Rangers 1 - 0 Bursaspor


İlk maçtaki kendimce yorumumda Bursaspor'un bir doğrusu olduğunu, bu doğrudan vazgeçmemesi gerektiğini, hele hele çok çok tecrübesiz olduğu bir platformda bildiğini yapmaya çalışmasının doğru ve yerinde bir karar olacağını söylemiştim.

Bu maçta da Bursaspor Insua'nın oyuna dahil olduğu dakikaya kadar kendi doğrularına ters bir oyun oynadı. Onbir kişiyle yarısahada alan kapatmaya çalıştı, hızlı hücumlar yerine set hücumları kullanmayı denedi ve maalesef yine başarısız oldu. Çünkü Bursaspor hiçbir zaman böyle bir takım olmadı. Sürekli agresif bir oyun gösterdi, sürekli hızlı kanat akınları çalıştı, tempoyu düşürmek yerine sürekli arttırdı. Fakat CL serüveni boyunca Glasgow Rangers maçının ikinci yarısının bazı bölümleri hariç bunu gösteremedi.

Bursaspor'un oynamaya çalıştığı oyunda savunma ile ortasahanın alanları çok iyi kapatması, topun olduğu bölgelere göre alan savunmasını sağa veya sola kaydırması çok önemli. Bu tip oyunlarda beklerin performansları da çok belirleyici oluyor. İlk yarıya bakarsak hem Ali, hem de Vederson'un bir çok pozisyonda saçmaladığını görebiliyoruz. Yenilen ilk golde sağ kulvardaki boşluk inanılmaz, yine Naismith'in aynı bölgeden kaçırıdığı 1-2 pozisyonda tamamen bek hatası. Bunlar bilinçsizlikten kaynaklanan hatalar. Zira rakip Süper Lig'de bile çok çok zorlanacak bir takım. Hakikaten kaliteli bir rakip değil karşıdaki. Kültürleri, başarıları, tecrübeleri var fakat oyuncu kalitesi düşük bir ekip. Yani yenilmeyecek, ilk yarıdaki gibi pozisyonlar verilecek bir takım değil. Ama tercihler, yanlış planlar böyle şeylere sebep olabiliyor maalesef. İlk yarının sonuna doğru Ergic'in sakatlanması bir bakıma hayırlı oldu ve oyuna Insua girdikten sonra ister istemez agresif bir ön alan baskısı yerleştirildi takıma. Bu da 40'dan itibaren oyunu Bursaspor lehine çevirdi.

İkinci yarı tamamen kontrol Bursaspor'da gözükse de pek pozisyon bulamadı Bursaspor. Bu Ozan İpek'in ikinci CL maçında da hiçbir şey yapmaması, Batalla'nın Sercan'ın koşularına pek cevap vermemesi ve Volkan Şen'in de biraz kendine oynaması yüzünden bana göre. Duran toplardaki etkisizlik ise Rangers defansının hava kabiliyeti ve iyi adam paylaşmasının eseri. Yine de yanılmıyorsam 83'de Stepanov'un çok kötü vurduğu bir pozisyon var net sayılabilecek.

Bunun dışında Ozan yerine Sercan'ın oyundan alınmasını pek anlayamadığımı söyleyeyim. Zira Sercan rakibin stoperlerine çok ters gelen bir adam. Öte yandan zaten skor üstünlüğü rakipteyken, puan almak çok çok önemliyken Ozan'ı kenara çekip, sol kanadı sol forvet yaparak oraya Sercan'ı koymak alınabilecek ve alınması da gereken bir riskti bana göre. En azından içe katederek şut imkanı bulabilirdi Sercan veya çizgiye inebilirdi. Kısaca oyuna alınan iki oyuncu doğru isimler olsa da çıkacak oyunculardan biri mutlaka Ozan olmalıydı.

Bireysel performanslara değinirsek Ivankov'un garip şekilde CL'de güvenilecek bir oyun oynamaması çok şaşırtıcı geliyor bana. Bu kadar tecrübeli bir isim daha güven veren bir kalecilik yapması gerekir. Yediği golde defans hatası var evet fakat açıyı rezalet kapattığını belirtmek gerekiyor. Zaten yukarıdaki fotoğrafta kötü açıldığı gözüküyor. Öte yandan Ömer Erdoğan'ı çok beğendiğimi söylemeliyim. Milli takımda da, ligde de iyi oynuyordu. Üstüne çok iyi CL maçları çıkarmaya başladı. Ozan İpek'in çok kötü oynadığından bahsetmiştik. Insua'nın iç oyununu ben kendi adıma beğendim doğrusu. Zaten bir nevi pozisyon sayılabilecek ataklar hep onun ayağından başladı. Öte yandan sene başında bizim de transfer listemizde bulunduğu söylenen Bougherra müthiş bir oyun oynadı. Hem topla çıkışları, hem defanstaki müdehaleleri kusursuzdu bana göre. Bundan sonraki transfer dönemleri için düşünülmeli mutlaka.

Sonuç olarak Bursaspor zamanla tecrübe kazanacaktır. Fakat bu süreçte kendi ezberini asla ama asla bozmaması gerekir.

Hiç yorum yok: