25 Kasım 2010 Perşembe

Valencia 6 - 1 Bursaspor


Şimdi yine dönecektir Türk futbolu geyikleri...

Biz de katılalım;

Birincisi maçı konuşacak bir şey yok. Klasik Bursaspor CL maçlarından biri. İyi başlanan maç, yenilen gol sonrası dağılma. Budur.

Peki ya Türk Futbolu'nun rezilliği midir bu? Hayır. Türk Futbolu'nu idare edenlerin rezilliğidir. Keşke imkan olsa da Trabzonspor mesela şu grupta oynasa. İddia ediyorum ki Valencia ve Rangers'a 4 maçta da yenilmez. Çünkü nispeten iyi yönetilen, modern futbol oynatılan bir takım Trabzonspor. Oyuncuları tecrübeli ve kaliteli. Belki CL tecrübeleri az fakat saha kenarında müthiş bilge bir teknik direktörleri var. Sıkıntı çekmezler bu yüzden.

Mesela bugünkü maça Şenol Güneş kesinlikle Stepanov'la başlardı. Zaten gömülü oynatılan savunmada İbrahim'in zerre beceremediği pozisyon almayı Stepanov her seferinde yapardı. Formsuz vs. olsa da Stepanov kesinlikle oynardı. Mesela Şenol Güneş olsa en azından bir sağbek ya altyapıdan yetiştirirdi ya da transfer ederdi.

Şimdi yanlış anlamayın Ertuğrul Sağlam'ı, Şenol Güneş üzerinden eleştirmiyorum. Sadece Türk Futbol sorunu değil bu performans, Ertuğrul Sağlam'ın ve Bursaspor'un yaz başında yaptıkları ve yapmadıkları işlerin sonucudur bu performans.

Benim tahminim Bursaspor, CL'de fazla da ileri gidemeyeceğini düşünerek transfere çok fazla bütçe ayırmayıp, kulüp içindeki sözleşmelerde yapılandırmaya ve diğer giderlere para ayırdı. Olabilir. Tercihtir. Eğer böyleyse şu yazdıklarımın hiçbir anlamı kalmaz. Fakat CL için yapılan onca pazarlama, açıklamalar vs. derken bunun böyle olmadığını ister istemez düşünüyoruz. Demek ki baştan yanlıştı planlama. Neyse.

İşin futbol tarafına çok az değinecek olursak;

Beşinci maçın sonunda artık tecrübesizlik diyemem aynı tip yenilgiye. Düpedüz aptallık çünkü. 4 maçı aynı şekilde kaybedip, aynı şekilde beşinci maça hazırlanıyorsan tecrübe eksikliği artık sebep değil, boş bir bahanedir. Yine aynı konsantrasyon kayıpları bize Bursaspor'un mental olarak hiç mi hiç maça hazırlanmadığını gösteriyor. Beşinci maç yahu. Yine aynı başlangıç, yine aynı bitiriş. Zerre fark yok. Bir tek bu sefer Sercan çok net pozisyon yakaladı o kadar.

Ömer Erdoğan'ın yaptığı penaltıyı anlamak mümkün değil mesela. Vederson ile İbrahim Öztürk'ün performanslarını, Mustafa Keçeli'nin sağbekte dökülmenin de ötesine geçmesini saymıyorum bile. Yazık yahu. Bu kadar kötü hazırlanılır mı maçlara?

Sercan için 5-6 milyon € istiyorlardı bu adamlar. Gülüyorum artık. Sercan'ı alacağına kulüpler 500-600 bin €'ya Bratu'yu alabilirler çünkü. Aynı işi yapar. Yemin ederim hiç sırıtmaz. Hatta daha fazla atar. Artık Sercan'ın forvet olarak değerlendirme zamanı geçmiştir benim için. Bana göre direkt kanat forvet oynatılmalı. Çok değerli bir oyuncu olabilir yeniden bu bölgede. Hem hızlı, hem de topla çok iyi. Üstelik şut yerine asist yaparsa daha isabetli oluyor. Bugün yaptığı asist müthişti mesela. Bu sebeple Sercan'ı forvet mevkisinde denemek yersiz. Nasıl Henry ortalama bir kanat oyuncusuyken dünya çapında bir forvet olduysa, Sercan için de buna benzer bir durum gerçekleşebilir. Denemek, görmek lazım.

Maç için fazla konuşacağım bir şey yok.

Bu kötü performans sadece Bursaspor'u bağlar diyebilirim.

Hiç yorum yok: