16 Ağustos 2010 Pazartesi

Süper Lig Birinci Hafta Notları


* Bursaspor, Beşiktaş, Trabzonspor ve Fenerbahçe, yani kağıt üstünde şampiyonluğa oynayan 5 takımdan 4'ü ilk haftayı galibiyetle kapattılar.

* Son şampiyon hakikaten müthiş bir başlangıç yaptı. Trabzonspor maçından sonra taraftarlarının muazzam desteğiyle böylesine güzel bir başlangıç yapmak hakikaten çok çok iyi. Maçın başından sonuna kadar geçen sezon ki Bursaspor vardı sahada. Özellikle Ozan İpek ve Volkan Şen'in kanatlardaki harika oyunlarına diyecek laf yok. Batalla'nın yokluğunda göbekten pek gelmeyi denemedi Bursaspor. Öte yandan yeni transferleri ki maçı izleme sebeplerimden biridir, Nunez'in müthiş oyununu da unutmamak lazım. Hakikaten cuk oturmuş Bursaspor'un sistemine. İnanılmaz iyi işler yaptı ilk maçı için. Harika bir şutu da direkten döndü ki yazık oldu. Stepanov geçen seneki savunmayı daha da sağlamlaştırmış. Savunma artık daha da öne çıkabiliyor böylece ve baskıyı daha da çok arttırabiliyor Bursaspor. Bu takıma Insua da eklendiğinde gerçekten sağdan, soldan ve göbekten çok etkili ataklar yapabilecek olan bir takım sahada olacak. Merakla bekliyorum Insua'nın dönüşünü. Konyaspor ise hakikaten ligin geneline bakarsak çok iyi bir ikili koymuş göbeğe. Kere ile Abbas gayet iyi oynadılar. Öte yandan hücum hattına yaptıkları Dockal ile Grajciar çok iyi eklemeler olmuş doğrusu. Özellikle Grajciar'ın takıma biraz daha uyum sağladıktan sonra adından bahsettireceğini düşünüyorum. Bir zamanlar Denizlispor'da oynayan Lietava ise her maç oynamalı bana göre. Denizlispor'da da çok çok iyi işler yapmıştı zaten. Çok kaliteli ve kuvvetli bir santrafor. Ziya Doğan'ın iyi bir takım oluşturduğunu, 4-5 hafta sonra başarılı sonuçlar alacağını düşünüyorum. Bugünkü şanssızlığı müthiş bir taraftar desteğiyle ve şampiyon ünvanıyla sahaya çıkan Bursasporla daha ilk haftadan karşılaşmasıydı o kadar. Başka bir takımla daha iyi bir sonuç alabilirdi.

* Fenerbahçe ise çok çok rahat bir şekilde Antalyaspor'u yendi. Kadıköy'de taraftar yoktu belki ama o geçen seneden alıştığımız klasik baskıyla başladı Fenerbahçe. Hemen hemen her maçta, pas yapabilen takımlar hariç, bu baskıyla sonuç veya önemli pozisyonlar buldu Fenerbahçe. Dün 12 dakikada 2 gol atıp maçı erkenden çözdüler. Rezalet bir tandemi olan Antalyaspor'u 30 dakikada 4'leyip, 3 puanı kaptılar. Ne yalan söyleyeyim Fenerbahçe'nin kazanacağını bekliyordum da bu kadar rahat kazanacağını hiç beklemiyordum. Semih ile Alex'in iyi anlaşması yine ön plana çıktı fakat Antalyaspor'un o bölgede neredeyse yokları oynaması da bunda büyük bir etken. Her ne olursa olsun, Semih bu sistemin oyuncusu değil, olamaz da. Çok iyi bir forvettir orası ayrı. Fakat daha hareketli, daha çok defansı taşıyan, daha çok topla mesafe kateden bir adam lazım. Niang bu konularda çok iyi. Takıma uyum sağladığı gibi farkını belli edecektir. Diğer yandan Ömer'in sakatlığı Antalyaspor'u çok etkiliyor. Kendisinden nefret etsem de oyunu soğutan, baskı altında daha iyi kalecilik yapan Ömer, Antalyaspor'un 3 sezondur aldığı iyi sonuçların en önemli mimarlarından biri. Ömer'in yerine oynayan Polat bu baskıyı kaldıramadı. Taraftar da olsa daha fena dağılırdı diye düşünüyorum. Proment ve Deniz Barış'tan kurulan ortasaha o eski baskıyı kuramıyor. Deniz'i stopere çekip, ön liberoya daha diri bir adam bulmak veya takım içerisinden koymak Antalyaspor'un bana göre yapması gerekendir.

* Beşiktaş'da fena olmayan bir oyunla, lige 3 puanla başlayanlardan. Bülent Uygun bir nevi Sivasspor yaratıyor Buca'da. En azından oynamaya çalıştıkları oyun bunu gösteriyor. Daha yepyeni, 20 küsür transferle kurulmuş bir ekip olduğundan pek etkili değiller. Fakat Mendy gibi birebir Kamanan kopyası bir adam bulmayı başarmışlar. İlerleyen haftalarda daha iyi konuşabiliriz Buca'yı. Şimdilik pek fazla bir şey söyleyemiyorum. Beşiktaş'ın Guti ve Quaresma'lı kadrosuyla iyi başlangıç yapması bekleniyordu. Öyle de oldu. Maç boyu Quaresma'nın sağdan ve soldan etkili oyununu izledik. Guti fizik olarak bizim lige biraz tüy siklet kalsa da ondan istenen pas trafiğini düzenlemesi olduğu için bu sorun olmayacaktır. Müthiş bir asistle başladı zaten sezona. Bobo'ya attığı pas hakikaten harikaydı. Fakat benim hayran kaldığım sadece bir isim vardı sahada; Necip. Hakikaten müthiş oynadı. Almanya Milli Takımı'nda oynayan Khedira'ya çok benziyor. Topla çok iyi, savunması da çok iyi. Bu yaşta bu soğukkanlılık, bu oyun görüşü, bu cesaret hakikaten müthiş. Ernst'in yanına böyle bir adam lazımdı. Ernst ağırlıklı olarak savunmayı toparlarken hem ona, hem Guti'ye destek olacak adamı, PAF takımından bulmak gerçekten müthiş bir iş. Geçen sezon zaten iyi işaretler veriyordu Necip. Fakat bu sezon, şu oyunuyla yeri direkt Milli takımdır. Umarım bu oyununa devam eder. Gerçekten çok önemli bir mevkide, çok önemli meziyetlere sahip bir oyuncu kazanır Türk futbolu. Yolu açık olsun. Tekrar maça dönersek Beşiktaş'ın en büyük sıkıntısı, Galatasaray'ın geçen sene yaşadığı kalite dengesizliği olacaktır. Guti çıktığında Tabata veya Delgado, Quaresma çıktığında Holosko veya Ekrem Dağ giriyor çünkü. Fena adam değiller belki fakat bir anda kaliteyi düşürüp, oynanmak istenen oyunu sekteye uğratabilirler. Öte yandan Bobo'da bu sistemin kilit isimlerinden biri. Mutlaka bir alternatif koymalı oraya Beşiktaş.

* Trabzonspor maçını çok az izledim. Bu yüzden pek bir yorum yapamıyorum. Teofilo'nun gollerine devam etmesi çok iyi. Özgüven bir golcü için en gerekli şeydir. Teo hem ülkeye alıştı hem de kendine güveni arttı. Daha da gol atacaktır. Üstelik Jaja gibi gayet iyi bir adam daha girecek takıma. Alanzinho ve Jaja çok daha iyi besler Teo'yu. Neyse diğer maçlarda ise Kayserispor'un İ.B.B'yi 2-0 yendi. Şota'nın iyi başladığını söyleyebiliriz. Golleri Cangele ve yeni transfer Santana atmış. Daha göremedim maç özetini. Ama Şota'nın iyi başlamasına sevindim. İ.B.B tekrar klasiğini yapacak mı sezon içinde göreceğiz. Pek fazla takviye yapamadılar. Öte yandan ligin yenisi, Bank Asya'nın şampiyonu da çok iyi başlamış sezona. 2-1'le geçmişler Manisa'yı. Goller Emenike ve Angelov'dan, asistler ise yanılmıyorsam ikisi de Cernat'tan. Emenike'nin gollerine devam etmesi, yeni transferlerin direkt takıma katkı yapması Karabükspor adına çok iyi bir gelişme. Zaten kadrolarını pek bozmadılar, teknik direktörlerini değiştirmediler. Böyle bir yapılanma daha sağlıklı. Gaziantep ile Kasımpaşa, Gençlerbirliği ile Eskişehirspor 0-0 berabere kalmışlar.

* İzlediğim maçlar arasında Antalyaspor ile Galatasaray en kötü oynayanlar. Galatasaray'ın transferlerini bekliyoruz hala. Ondan sonra daha iyi anlaşılır ne olacağı. Antalyaspor'un sorunları ise bir transferle veya takım içinde oynamalarla düzeltilebilir. Bakalım. Lig hayırlı olsun.

Hiç yorum yok: