18 Ağustos 2010 Çarşamba

Doğru Eleştiri


Son Sivasspor maçından sonra Rijkaard eleştirileri haklı olarak iyice arttı. Haklı olarak çünkü geçen senenin ikinci yarısından beri takım bir ilerleme kaydedemedi. Fakat eleştirinin hedefi gerçekten doğru mu?

Ben çok açık bir şekilde bu durumun kadroyla alakası olduğunu düşünüyorum. Lütfen Bursaspor örneğini düşünmeyelim. Bir Ergic bile bizim takımda olsa geçen sene 10 puan fazla toplardı takım. Ergic yahu. Bir Ergic bile çok şeyi değiştirebilir. Bursaspor Hüseyin'le şampiyon oldu diyenler elbet vardır ama Hüseyin kilit bir adam değildi. Bursaspor Volkan'la, Ozan'la, Batalla'yla, kalesinde Ivankov'la, harika bir taraftarıyla ve istikrarlı oyunlarıyla şampiyon oldu. Ertuğrul Sağlam'ın katkısını söylemiyorum bile çünkü gerek yok. Neler yaptığı bugün ortadadır. Bursaspor maçına CL müziği ile başlıyorsa sebebi yedek kulübesindedir.

Bizim takıma dönelim; Sarp, 33'lük Ayhan ve Barış'tan bahsediyoruz. Efsane denilen Lucescu bile bu adamları oynatamaz. Bu adamlar bilinçli, mantıklı, realist hedeflerin oyuncusudur. Sen Sarp'la, Barış'la şampiyonluğa oynayamazsın. Bu adamlarla ilk 5 için oynarsın. Şampiyonluğa oynarsan da 10 yılda 1 kere şampiyon olursun. Allah aşkına bizden kötü ortasahası olan kaç takım var ligde? Karabükspor'da bile Cernat, Bucaspor'da bile Leko gibi bizim takıma ilaç olabilecek adamlar var.

Rijkaard'ın da hataları oldu. Geçen sene biraz zorunluluktan uygulattığı savunma ağırlıklı oyun en büyük hatasıdır bana göre. Hiç gerek yoktu takımı geriye çekmeye. Kewell ve Baros gibi takımın hücumunu çeken 4 adamdan ikisi sakatlanınca, Elano'dan beklenen verim alınamayınca elbette bir plan şarttı. Fakat bana göre yanlış bir plan yaptı. Savunmamızda kaleci dahil bu işi bilen tek kişi Neill. Onun da klasikleşmiş hataları var ama göze batmıyor. Hem topu oyuna sokuşu, hem sahaya yüreğini koyuşu yüzünden eleştirmeye bile gerek duymuyorum adamı. Zira komik olur Neill'in hatalarını eleştirmek. Öte yandan ön liberolarımız da pozisyon almasını pek beceremeyen, sürekli alanlarını boşaltan adamlar. Ayhan'ın, Barış'ın alan savunması hakkında bu yaşa kadar bir şey öğrendiğini düşünmüyorum ben. Biraz Sarp biliyor bu işi. O da yetersiz bir adam zaten. Sarp'ı ayrıntılı eleştirenler var bir de. Komik hakikaten. Deco, Ledesma ne bileyim Xavi falan yedek beklemiyor ki takımda sen Sarp'ı eleştiriyorsun. Zamanına yazık. Neyse bunlara rağmen Rijkaard tamamen alan savunmasına dayalı, tüm oyuncuların topun arkasında durduğu, savunma çizgisinin geri çekildiği, hücumlara uzun çapraz toplarla, Keita ağırlıklı çıkılan bir planı kullanmaya başladı. Büyük hata budur işte. Bu sabaha kadar eleştirilsin sesimi çıkarmam. Zira eldeki adamlar hücum olarak uysa da daha önemli kısım olan savunma için kesinlikle uygun değildi.

Rijkaard eleştirilmelidir. Çünkü eleştirmemek saçmadır. Ama doğru bir şekilde eleştirmek gerekir. Yani bu kadroyla oynayacaksa Galatasaray, Rijkaard niye getirilir anlamak hakikaten güç. Transfer döneminin bitmesini bekliyorum bir şeyler yazıp/yazmamak için fakat hakikaten garip şeyler oluyor. Eğer geçen sene Galatasaray yönetimi oyuncuları satıp, daha mütevazi bir kadroyla devam edeceklerini söylediyse neden hala Rijkaard var bu takımın başında? Geçen sene sonunda gönderilip, yerine bu kadroyla kendi değerini yükseltebilecek Ertuğrul Sağlam tarzı bir teknik direktör getirilebilirdi.

Hem bunu yapmayıp, hem bu kadroya "şimdilik" mahkum edilen Rijkaard hakikatne masumdur. Ben eleştiremem Rijkaard'ı. Hem şampiyonluk, hem Avrupa'da başarı bekleyip, "Serkan Kurtuluş niye solbek oynar, Emre Çolak niye sağ açık oynar, Sarp yerini çok kaybediyor, Ayhan takımın hızını düşürüyor" gibi bir eleştiri hakikaten komiktir çünkü.

Tekrar tekrar okuyun üstteki paragrafı. Neyi hedeflediğinizi düşünün. Sonra hangi oyuncuların, hangi teknik kararların şu an eleştirildiğini bir düşünün. Sarp yerini çok kaybediyor lafı mesela. Sarp bu takıma rotasyon oyuncusu olarak geldi. Yedek bekleyecekti. Onun önüne geçebilecek bir tane adam alınmadı. Sarp'ın yeteneği belli, senin hedefin belli, Sarp'ı kesecek oyuncun yok. Eee? Sarp'ı eleştirmenin mantığı nerede?

Neyse. Burası Türkiye. Olur öyle.

Hiç yorum yok: