30 Nisan 2010 Cuma

God of War 3


Son yılların tabiri caizse ortalığı kasıp kavuran, serinin son halkası ülkemizde tv reklamları, duraklardaki panolarda yerini almış bir oyun. God of War 3. Ps'in en iyi oyunu desek heralde abartmış olmayız.Oyunu takıp menüye girdiğimizde Kratos'un yarısı ekranı kaplıyor. New game'e tıklayıp direkt oyuna giriyoruz. İkinci oyunun kaldığı yerden Gaia üstünde Olimpos dağına çıkarken buluyoruz kendimizi.

Oyun başladığında hem hatırlatma anlamında, hemde yeni başlayanlar için öğretici amaçlı oyun için guide ile karşılaşıyoruz. Kare ile normal atak, üçgen ile heavy atak, x ile zıplama vs gibi genel bilgileri, bize çerez olarak gönderilmişaskerler üzerinde deniyoruz. Öncelikle şunu belirteyim bir puanlama yapacaksak 10 üzerinden 10 veriyorum oyuna. Sırf görüntüdeki kalite ve sürekli bizi oyun içinde tutan atmosfer (özellikle boss fight'lar) bize oyunun ne kadar muazzam olduğunu anlatır cinsten.

Oyun boyunca neredeyse Yunan mitolojisinin kökünü kurutuyoruz. Poseidon, Hades, Helios, Hermes, Hercules, Afrodite (Onu çok farklı bir şekilde "alt" ediyoruz:) hercules'ide sayarsak karşılaşacağımız tanrılardan bir kaçı.Blades of Exile ile oyuna başlıyoruz. Kullandığımız ana silahlar Max 5 levele kadar yükseltilebiliyor. Her lvl farklı bir combo ve damage arttırması sağlıyor. Bu silahları eski oyunlarda olduğu gibi etraftan toplayacağımız kırmızı orblarla geliştiriyoruz.Bu orblar kestiğimiz yaratıklardan, etrafta bulduğumuz sandıklardan sağlanıyor. Health ve Magic için de yine etraftaki sandıklardan yararlanıyoruz. Bu sandıkları R1'e basılı tutarak açabiliriz. Oyunu oynamayanlar için hikayeyi pek kurcalamadan anlatamaya çalışacağım.Ama ilk boss fight'ımız olan Poseidon savaşı kesinlikle farklı bir tecrübe. Hele onun gözünden çıplak elle verdiğimiz dayak ise beni benden aldı. Burda bir ekleme yapmak istiyorum. Oyunda kesinlikle sansür vb. şeyler yok ve bazı savaşlarda Kratos'un komple kan ile bulandığını bile görebiliyoruz. Bu da oyuna kesinlikle çok güzel bir hava katmış. Hellios'un kafasını çıplak elle koparttığımız sahneyi görünce bana hak vereceksiniz. Health, Magic barlarının yanında bir de item power barı var. Bu Apollo Bow için ayrılmış.Kendi kendine dolan bu bar sayesinde seri veya bir kerede güçlü ok atışları yapabiliyoruz. Oyun içinde 4 ana silah sahibi oluyoruz. Blades of Exile, Claws of Hades, Nemesis Cestus (Cüneyt Arkın'a selam olsun) ve Nemesis Whip. Bu silahları normal yön tuşları ile değiştirebiliyoruz. Savaş içinde değiştirmek için ise L1+x tuşuna basınca geniş bir saldırı yaparak sıradaki silaha geçiyor. 4 silah kulağa yetersiz gelsede, emin olun komboları ile birlikte yeterince doyurucu bir yelpaze sunuyor bize.

Oyuna başlarken 3 adet açık, 1 adet kilitli zorluk seviyesi bulunuyor.Tavsiyem en düşük Spartan yerine God modunda oyuna başlamanız. Aynı noktada bir kaç kez takılırsanız oyun size sadece o fight için easy mod'a geçmenizi teklif ediyor. Biraz aşağılama gibi ama işe yaramıyor değil:)Kratos'un ayrıca bir de kanatları var. Normal veya çift zıplama yapınca son kez x tuşuna bastığımızda elimizi kaldırmaz isek kanatlarını açıp süzülüyor. Zaten oyun için Guide mod size bunları anlatıyor. Bazı bulduğunuz oyun içi itemleri oyunu bitirmeden kullanamıyorsunuz. Mesela Hera'nın kadehi buna bir örnek.Her silahın R2 tuşuna basınca aktive olan farklı bir büyü özelliği var. Bu özellikler upgradeler ile birlikte gelişiyor.Silahları kısaca tanıtacak olursak;

Blades of Exile: Ateş kaynaklı bir silah. Zaten ana silah olarak nitelendirebiliriz. Bu silahın büyüsü sparta ordusu taktiği gibi bir nevi. Etrafınız kalkanlarla birlikte sarılıp aradan çıkan mızraklar sayesinde 360 derece zarar verebiliyorsunuz. Geliştirildikçe bu sisteme ok saldırılarıda ekleniyor.Açıkcası oyun boyunca genelde ben bunu kullandım. Çok güzel komboları ve görüntüsü var ve gayet seri bir silah.

Claws of Hades: Hadesin kullandığı zincirler. Hades ile boss fight sırasında edindiğimiz bir silah. Adından da anlaşılacağı gibi yer altını temsil eden bir silah. Blades of Exile gibi kullanışlı bir silah. Büyü olarak etrafa Cerberius tarzı köpekler yolluyor ve bu köpekler oldukça kuvvetli.Lvl arttırımlarıyla birlikte değişik komboları açılıyor. L1+ yuvarlak tuşuna bastığımızda tuttuğunuz rakipten ruh çıkartıp kendisine zarar vermesini sağlıyor.

Nemesis Cestus: Hercules'in oyun başında gördüğümüz aslan başlı yumrukları. Yine Hercules ile savaşımızda kazanıyoruz. Diğer silahlara nazaran daha ağır ancak çok kuvvetli damage verebiliyor. Özellikle geliştirmelerini tamamlandığımızda kalabalık yerlerde bile kısa sürede fightı bitirmenizi sağlayabilecek bir silaha dönüşüyor.

Nemesis Whip: Hephaestus'un bize bir "hediyesi". Elektrik bazlı bu silah damage olarak yüksek olmamak birlikte çok seri. Açıkcası çok tercih ettiğim bir silah olmadı.
Hellios Head: İsmi herşeyi açıklıyor zaten:) Bu silah düşmanları kör etmek için ve karanlıkta yol bulmak için kullandığımız bir "organ". L2 ve üçgene basılı tutunca çıkartıyoruz. 1 lvl arttırabiliyoruz.

Apollo's Bow: Apollo'nun oku. Uzun menzilli tek silahımız. L2 ve kareye basıp kullanıyoruz. Seri kullanımı yanında basılı tuttuğumuzda ateşli saldırı yapabiliyoruz.

Boots of Hermes: Hermesin botu. Kısa süreli hızlı koşmaya yarıyor. 1 lvl arttırımı var. Upgrade ettiğimizde arkasından ateşler çıkartıyor. Dar alanlarda işe yaramıyor değil.

Blades of Olympus: Bu silahı ekranın sağ altında dolan Rage of Sparta sayesinde kullanabiliyoruz. Bu özellik yeni eklenmiş oyuna. Kestiğimiz yaratıklar sayesinde ekranın sağ altındaki God of War ikonu doluyor. Süreli kullanımı olan bu silah R3+L3 ile aktive oluyor ve elimizde kılıç herkesi biçiyoruz. Bir nevi Berserk mod gibi birşey. Bu sırada yok denecek kadar az damage alıyoruz. Boss fightlara saklamanızı öneririm.

Toparlayacak olursak beklenen oyun beklediğimizi kesinlikle değdi. Eleştirebileceğimiz tek yönü kanımca oyun süresinin kısa olması ve Zeus fight'ının daha zor olabileceği yönünde olabilir. Bunun harici gerek oyun atmosferi, gerek grafikleri, gerekse bizi başına bağlayan akıcılığı ile God of War 3 bir şahaser olmuş desem yalan olmaz. İmkanı olanların denemesini şiddetle tavsiye ediyorum.

1 yorum:

Bam Bam Tusa dedi ki...

Süre bazında kısa olduğu görüşüne katılıyorum lakin film tadında bir vahşetin ana karakteri olma şansı her oyunda kullanıcıya verilmez. Santa Monica Studio çalışanları ve oyun ekibinin başındaki dazlak Rus eleman bile bir röportajında "her oyunda ana karakter olma şansı kullanıcıya verilir, bu pazarlama strateijisi için gereklidir ancak bu oyunda siz yoksanız hiçbir şey yok, orada hayat sizsiz de devam edebiliyor" türünden bir şey söyleyerek zaten yarım olan aklımı da iyice bitirmişti. Sözkonusu röportajı oyunu kapattıktan sonra izleyebiliyorsunuz, ki Kratos abimize çok egzantrik bir kostüm de hediyesi oluyor. :)