27 Haziran 2010 Pazar

1/16: Gana 2 - 1 A.B.D


Beklediğim kadar güzel bir maç izledik.

Gana maça klasik 4-2-3-1'yle başladı ve direkt olarak oyunu domine etti. Harika bir takım olduklarını fakat eksikleri bulunduğunu söylemek gerekiyor. Tempoyu yükselttiklerinde karşılarında durabilecek takım çok az. Yine öyle oldu ilk 30 dakikada maçı 2-3 farka taşıyabilirlerdi. Fakat burada eksiklikler devreye girdi.

Birincisi Gana oyuncularının, klasik Afrika kökenli oyuncularda olan mental eksiklikleri mevcut. Doğru tercih yapamama bu eksikliğin en büyük göstergesi sahada. Şut yerine pas, pas yerine şut gibi hatalar farkın açılmasını engelliyor. Bugün elenebilirlerdi bu yüzden.

İkincisi iç oyuncuları müthiş sağlam olsalarda baskı anında top çıkaramıyorlar. Bu da ikinci yarı A.B.D üstünlüğünü getirdi zaten. Maçın ilk yarısıyla ikinci yarısının arasında oluşan bu fark, Galatasaray'ın bu sene çektiği sıkıntıların bir kopyasıydı. Annan, K. Asamoah iyi oyuncular olsa da baskı yediklerinde saçmalıyorlar. Doğru pası verebilecek soğukkanlılığa sahip olamıyorlar. Bu da pas hatasına, dolayısıyla topun rakibe geçmesine sebep oluyor.

A.B.D'ye baktığımızda onlar da 4-2-3-1/4-2-4 ile sahadaydılar. Dempsey'in sürekli yer değiştirdiği, serbest oynadığı bir sistem. Defansif 2'li olan Clark ile Bradley ilk 30 dakika içinde bir çok kez saçmaladı. Clark'ın yerine Edu girdikten sonra A.B.D istediği oyunu oynamaya başladı zaten. Özellikle Edu'nun girmesi, Bradley'nin o alıştığımız box-to-box oyununu rahatça ortaya koymasını sağladı. Savunmaya getirdiği kuvvet ve hız, Bradley'nin topla ve topsuz hücuma çıkışlarının fazlalaşmasını, bu da Gana'nın topla oynama oranının düşmesini sağladı. Zaten Bradley hayvanı bu maçta 16 km. koşarak nasıl bir ciğere sahip olduğunu yeniden gösterdi.

Maçın ikinci yarısı A.B.D 5-6 oyuncuyla rakip yarısahaya baskı yapınca Gana'nın topla ilişkisi kesildi. A.B.D istediği gibi tempoyu ayarlamaya başladı. Gana bu dakikalarda kontra bulabilirdi fakat dediğim gibi iç oyuncularının baskıya karşı dayanıksızlılığı bu tip pozisyonlarda doğru yere, doğru pasın gitmesini engellediği için kontra imkanı hiç olmadı. Doğru bir penaltıyla beraberliği de yakalayınca A.B.D baskısını çekti. Bana göre bir 10-15 dakika daha devam edebilirlerdi. Özellikle topla çıkışları çok iyi olan Kevin Prince Boateng'in de sakatlanması Gana'nın çöküşünü sağlayabilirdi. Fakat A.B.D teknik direktörü daha fazla risk almak istemedi sanırım.

1-1'den sonra baskı geri çekildikçe, Gana tekrar topla oynamaya başladı. Ayew, Inkoom ve Gyan ile etkili olmaya çalıştılar. A.B.D ise Altidore ve Dempsey ile karşılık vermeye çalıştı. Fakat gol olmayınca maç uzatmaya gitti.

Uzatma başlarken bana göre en büyük hatayı yaptı A.B.D ve oyundan Altidore'u çıkardı. Sakatlandı mı tam bilemiyorum fakat asla çıkmaması gerekirdi. Uzatmalar başladığı gibi bir de Gana, Asamoah Gyan ile müthiş bir gol bulunca bu değişikliğin anlamsızlığı iyice ortaya çıktı doğrusu. Hiçbir atak girişiminde bulunamadı A.B.D. İkinci yarıdaki yoğun baskının da bir sonucu olabilir fakat giren Herculez Gomez hiç bir iş yapmadı hakikaten.

Sonuç olarak Gana, A.B.D'yi hakkıyla eledi. İlk çeyrek final eşleşmesi böylece Uruguay - Gana oldu. Uruguay'ın bugünkü oyunu, Gana'nın temposuna yenik düşer bana göre. Eğer Gana tempo yaptığı dakikalarda golleri bulabilirse, yani bugünkü gibi tercih hataları yapmazsa Uruguay'ı eleyecektir. Aksi bir durumda Uruguay'ın ofans gücüyle baş etmeleri zor gibi.

Gana'da benim bayıldığım Gyan'ın müthiş performansı devam ediyor. Harika bir adam kesinlikle. Ah piyasası artmasaydı da Baros'a alternatif olarak alaydık bizim takıma. Hem takım savunmasına bu kadar katkı veren, hem bu kadar hızlı, hem de bu kadar güçlü bir adamı bulmak hakikaten zor. Bocanegra gibi bir adamın müdahalesiyle bile devrilmedi, üstüne bir de çok iyi dengesini koruyup golü attı. Hayran olmamak elde değil. Öte yandan çok merak ettiğim Inkoom'u da seyretme imkanı bulduk. Hakikaten fena bir oyuncu değil. Özellikle ortaları çok güzel. Fakat ben sağbek olarak biliyordum kendisini. Bugün sağ açık oynadı. Sağbekte de izlemek lazım. Tanıdıklardan Kingson'ın galibiyette başrollerden birine sahip olduğunu da ekleyelim. Appiah'a ise biraz daha süre lazım gibi. Ya da artık ondan geçti diyelim. O bildiğimiz hücum gücünün yarısı bile yoktu sahada. Çok özverili oynuyor evet fakat o kadar.

Sonuç olarak Uruguay - Gana maçının da çok keyifli olacağını düşünüyorum. A.B.D'yi de karakterli oyunlarından dolayı tebrik etmek lazım. Hakikaten çok başarılı bir takım olmuşlar.

Ayrıca Gana formasının hastasıyız.

Hiç yorum yok: