28 Temmuz 2010 Çarşamba

Young Boys 2 - 2 Fenerbahçe


Öncelikle büyük Fenerbahçe şansı olmasaydı Aykut, 2-3 futbolcu hemen gitmişti. Çünkü kara leke olarak geçerdi tarihe. 10'a yakın yüzde yüzlük gol kaçırdı Young Boys oyuncuları. Abartmıyorum. Bugün Fenerbahçe'yi ayakta tutan tek şey şanstır.

Sahaya dönelim;

Aykut ile Daum'un Fenerbahçe'sinin defoları birebir aynı. Daha bloga yeni başlamışken Fenerbahçe'nin panzehirinin ön alan baskısı olduğunu defalarca yazmıştım. Alex oynadığı sürece de böyle olacak. Geçen sene, son 10 hafta Emre olağanüstü oynamasa şüphesiz ki göbeğe bir transfer yapacaktı Fenerbahçe. Fakat şimdi hiç düşünmediler bile. Bu Fenerbahçe'nin başına bela olacak. Bugün Young Boys'un Fenerbahçe'yi sahadan silmesinin temelinde ön alandaki müthiş fakat bir o kadar dengesiz baskısı yatıyor. İyi pas yapıyor denilen Fenerbahçe'nin bu dengesiz baskıyı 2-3 pozisyon dışında kıramaması ise takımın ne durumda olduğunun göstergesi.

Evet eksikleri var bu takımın. Bir Lugano, bir Gökhan Gönül çok önemli isimler. Fakat sorun savunmada değil. Fenerbahçe takımı geriye çektiğinde neredeyse pozisyon vermiyor çünkü. Sorun ortasahanın ortası. Cristian gibi ne olduğu bilinmeyen, kesinlikle Selçuk'tan kat be kat kötü bir adama güvenip yola devam etmek hakikaten büyük yanlış. Dia'yı, Stoch'u alan Fenerbahçe'nin forvetten önce bu göbeği doldurması acilen gerekiyor. Aksi halde çok sıkıntı olacaktır.

Bugün sahada Fenerbahçe adına konuşulacak tek iyi şey Stoch'un hücum performansıdır. Savunmada Andre Santos ile oynadığı her maçta sağ taraflarının rezil olacağını düşünüyordum. Bu maçta Degen ile Sutter dağıttılar ikisini. Çünkü ne Santos ne de Stoch savunma bilen, adamlarını kovalayan oyuncular değil. Eğer orada Stoch varsa arkasında Hakan Balta tipinde bir bek olması şart. Ne Caner, ne Santos orayı kapatamayacaklar. Sağ taraf da aynıydı işin kötüsü. Kazım oyunun iki tarafında da yokken Önder hem ağır, hem yalnız kalınca o da dağıldı. Buraya 2 oyuncu ekleneceği için buraya yorum yapmak gereksiz. Dia ile Gökhan Gönül'ün uyumu iyi olacaktır diye düşünüyorum.

Forvet ise kesinlikle Güiza olmadan iş yapmıyor. Gökhan Ünal ve Semih'i toplasan Güiza kadar yararlı olmuyorlar hücum oyununa. Evet Güiza çok gol kaçırıyor fakat Semih ve Gökhan'ın toplamından daha fazla pozisyon yaratıyor, pozisyona giriyor bir maçta. Buraya düşünülen Gyan yerine Güiza'nın kalması daha yerinde bir tercih olur. Çünkü hem para cepte kalır, hem de aynı tipte, aynı avantaj ve dezavantajlara sahip iki forvet kadroyu şişirmez. Eğer gol istiyorsa Fenerbahçe buraya farklı bir isim gelmeli.

Fenerbahçe'nin en güvenebileceği yer ise kale. Hakikaten Volkan her sene daha iyi bir kaleci oluyor. Bu maçı kurtaran adamlardan biri de Volkan'dır.

Young Boys muhteşem oynasa da konuşulacak bir şey olmadığını düşünüyorum. Degen ve Sutter'in uyumu, Bienvenidu denen canavarın oyunu, çok bilinçsiz fakat böyle ortasahası kırık bir takım için son derece efektif ön baskısıyla güzel bir maç izlettiler bize.

Fenerbahçe muhtemelen turu geçen taraf olacaktır. Kazım ise daha forma giyemez sanırım.

Hiç yorum yok: